ZBOG KUPUSA, BEOGRAD BI MOGAO DA OSTANE BEZ KALEMEGDANA: Legendarne rečenice Mome Kapora pred ritual godine

Zima bez kiselog kupusa, koji ne izostaje ni u jednom seoskom domaćinstvu, i nije zima, a kakav je značaj kupusa, u šta se on sve može pretvoriti, kakva jela se od njega mogu praviti, kakve ukuse on nudi, na kraju, kako se kiseli najbolje je opisao Momo Kapor

  • 4

Sezona kiseljenja kupusa polako se zahuktava, a u prilog tome ide i činjenica da je ovo povrće prošle nedelje bilo najprodavanije na beogradskim a verujemo i na pijacama širom Srbije.

Šta više, verujemo da se njime više trgovalo na pijacama van Beograda, s obzirom na to da Beograđani i nisu tako vešti u kiseljenju kupusa. Da jesu, što bi rekao Momo Kapor, nijedan kamen ne bi ostao u prestonici.

SRPSKI MEGAKUPUS: Da li je ovo najveća glavica koju ste ikad videli? (FOTO)

Kakav je značaj kupusa, u šta se on sve može pretvoriti, kakva jela se od njega mogu praviti, kakve ukuse on nudi, kako se kiseli najbolje je opisao upravo Momo Kapor u priči o ovoj "glavici". Ona glasi:

- U novembru, Beogradom se kotrljaju glavice kupusa. Spuštaju se lepotice niz Bajlonijevu pijacu, kuckaju njihove visoke potpetice niz Cetinjsku, a lakirani nokti boje sedefa dodiruju glavice kupusa - biraju samo one čvrste, srednje veličine, zgodne za kiseljenje. I može čovek dogurati ne znam dokle, počupati rodno korenje i postati prefinjeni intelektualac, samo je stvar vremena kada ćete ga ugledati kako prti vreću kupusa na ramenu.

Printskrin: Youtube/VideoNenad Printskrin: Youtube/VideoNenad

Kupus je jači od svega! Sarma sa suvim rebrima, podvarak, flekice, rasol... Uz pasulj i krompir, kiseo kupus je treće osnovno jelo

naše nacionalne kuhinje. O salati od kiselog kupusa, posutoj alevom paprikom sa Horgoša, da i ne govorimo! Kako uopšte živeti bez nje?

Pogledajte samo našeg uvaženog filozofa sa koliko ljubavi i pažnje slaže glavice kupusa u bure, popareno najpre vrelom vodom; kako sipa so, ravnomerno raspoređuje ljute papričice i očišćeni ren.

Ostavlja važne poslove i univerzitetske katedre i svake nedelje, kao kakav vampir, dva puta silazi sa svećom u podrum da pretače rasol. Čemu tolika muka i trud? Zar nema kiselog kupusa u prodavnicama? Ima, ali u našem narodu još tinja duboko nepoverenje prema državnom kupusu.

Foto:  Ilustracija / Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Ilustracija / Tanjug/Jaroslav Pap

Mislili ste da je ovo savršen kupus za sarmu, a kad vidite kako se pravi, pašćete u nesvest! (VIDEO)

U sopstvenom buretu svako nađe seoski dom iz kog mu otac potekao, ako ne već i on sam.

I ništa ne vredi što graditelji podižu moderne oblakodere smelih linija, vonj kiselog kupusa penje se liftom i do najzatvorenijeg živing-ruma.

Pri biranju kamena kojim će kupus biti pritisnut, zna se, treba paziti da bude čvrst, a nikako onaj beli koji se truni. Što je kamen veći, to je kupus bolji. Jeste, ali kako naći kamen u Beogradu?

Foto-ilustracija: Foter/erecepti.com Foto-ilustracija: Foter/erecepti.com

SPREMATI ZIMNICU ILI JE KUPITI? Evo šta je jeftinije i da li se isplati praviti je sam!

Ko ima kakvu savremenu skulpturu, sličnu Žan Arpovoj, njemu je lako, ostali se snalaze kako ko zna i ume.

U ponoć, ispod Kalemegdanske tvrđave, video sam jednog uvaženog čoveka kako, poput Sizifa, posrće pod težinom ukradenog kamena.

Dobro je što svi Beograđani ne kisele kupus - od Kalemegdana ne bi ostao ni kamen na kamenu!"

 Trenutna cena kupusa, inače je, od  20 do 25 dinara po kilogramu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    3. oktobar 2016 | 16:41

    Nema zime bez dobre sarme, podvarka i kiselog kupusa sa kolenicom

  • Goksi

    3. oktobar 2016 | 17:38

    Divan tekst. Jesen, selo, paprike, ajvar, tursija, kupus...nostalgija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA