DEDA MILE JE ADRENALINSKI ZAVISNIK: Ima 78 godina, a još uvek leti i spušta se u duboke ponore (FOTO) (VIDEO)

- Spuštao sam se u mnoge pećine i planinske jame u bivšoj Jugoslaviji i Bugarskoj. Ne strahujem ni od neba, ni od utrobe zemlje. Sve dok me noge budu držale biću u zagrljaju prirode - rekao je penzioner Mile

  • 1

U osmoj deceniji leti sa paraglajderom, spušta se duboko u utrobu zemlje, a kada je kod kuće, zavaljen u udobnu fotelju, voli i da surfuje na socijalnim mrežama. On je najhrabriji penzioner u Makedoniji, koji se za razliku od njegovih vršnjaka bez straha se upušta u avanture sa ekstremnim sportovima.

BOŽANSTVENO: Paraglajderom prošao ispod polarne svetlosti, a to izgleda OVAKO (VIDEO)

Nekada mašinski inžinjer, a danas penzioner iz Prilepa, Mile Grdanovski ne oseća svojih 78 godina života. Dečija radoznalost i mladalački duh neprestano ga teraju na nove podvige, a posebna ljubav su mu paraglajderstvo i istraživanje pećina, jer obožava speleologiju.

- Prvi let sam imao pre dve godine uoči Svetskog prvenstva u paraglajderstvu u Kruševu. Poleteo sam sa pilotom Igorom iz Skoplja sa paraglajder-tandemom sa Mečkinog Kamena i 1.400 metara nadmorske visine. Nisam osetio strah. Termički stub je bio izuzetno jak, pa smo se digli na visinu od 2.500 metara. Deo leta sam bio kopilot, a potom sam uzeo kormilo u ruke i upravljao paraglajderom. Let sam snimao i sa kamerom - opisao je Mile Grdanovski svoje prvo letačko iskustvo za Telegraf.mk.

Pre nego što je poleteo, on je prvo preko interneta proučavao paraglajderstvo, jer ono nije samo sport, već i nauka usko vezana sa njegovom strukom – termotehnika i meteorologija.

Foto: Facebook Foto: Facebook

- Pitao sam se koja je ta snaga, koji je taj životni poriv koji tera ljude da rizikuju sa ovim sportom. Doživeo sam strast, ostvarenje iskonskog sna čoveka da bude ptica, da oseti slobodu, širinu i vihor od koga se diže adrenalin. U vrtlogu zadovoljstva posmatrao sam panoramu Kruševa i okoline. Pozdrav sa oblacima neće mi biti poslednji. Zakazao sam drugi kontakt sa nebom, da ponovo budem Ikar, da se osetim kao ptica, da se vinem nebu pod oblake - kaže Grdanovski.

Foto: Facebook Foto: Facebook

Za razliku od mnogih penzionera njegovih godina, on je bukvalno „navučen“ i na socijalne mreže. Ima svoj profil na Fejsbuku i kanal na Jutjubu, a kada nije vezan za socijalne mreže, penzionerske dane provodi u društvu sa prirodom.

Zaljubljenik je u čist vazduh i kretanje. Često planinari i obilazi makedonske šume. Voli da otkriva misterije i dekore pećina. U mladosti je osnovao speleološku sekciju u planinarskom društvu „Zlatovrv“.

Foto: Facebook Foto: Facebook

- Spuštao sam se u mnoge pećine i planinske jame u bivšoj Jugoslaviji i Bugarskoj. Ne strahujem ni od neba, ni od utrobe zemlje. Sve dok me noge budu držale biću u zagrljaju prirode - rekao je.

Pogledajte video:

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA