ABORTUS TREBA ZABRANITI I SILOVANIM DEVOJČICAMA: Šokantna izjava Hrvatice nakon Crnog ponedeljka

- Odluka je Boga da oduzme plod unutar utrobe i u tom delu nisam za kriminalizaciju, ali podržavam poljski predlog da se silovanim ženama i devojčicama abortus zabrani - rekla je Vanja Golum

  • 16

Koordinatorka molitvene inicijative "40 dana za život" u Šibeninsko-kninskoj županiji Vanja Gulam, koja je katolički aktivista protiv abortusa, izjavila je da bi trebalo da se "ne ubij" iz pete božije zapovesti u hrvatskom zakonu, odnosi i na abortus. Ova njena reakcija je usledila nakon održavanja "Crnog ponedeljka" u Poljskoj, kada se okupilo na desetine hiljada žena na protestu protiv rigoroznog zakona koje predviđa zatvor za žene koji ovo učine.

SVE ŽENE IZAŠLE NA ULICE POLJSKE: Odbijaju da rade i kućne poslove zbog najave potpune zabrane abortusa (FOTO) (VIDEO)

Masovni štrajk stotina hiljada žena održan u ponedeljak u Poljskoj protiv kriminalizacije abortusa u toj zemlji, podržalo je oko šest miliona njihovih sugrađana isprovociranih odlukom poljskog parlamenta da usvoje novu zakonsku inicijativu prema kojoj bi svaki oblik pobačaja bio kazneno delo radi kojeg bi i žena i lekar mogli i do pet godina provesti u zatvoru, piše Slobodna Dalmacija.

- Izbor se treba napraviti pre nego se legne, a ne nakon toga. Život je temeljno ljudsko pravo i svi imamo pravo na njega. Ako je ubistvo deteta kažnjivo, ne vidim zašto ne bi bilo kažnjivo i namerno prekidanje trudnoće. Po čemu se razlikuje dete od tri godine od onog od tri nedelje – rekla je Gulam čija molitvena grupa od kraja septembra svakodnevno u Šibeniku moli protiv abortusa.

Komentarišući kontroverznu poljsku zakonsku inicijativu da se kažnjavaju čak i žene koje bi pobačaj doživele spontano, Gulam kaže da nije za to jer smatra da je spontani pobačaj božija odluka.

- Odluka je Boga da oduzme plod unutar utrobe i u tom delu nisam za kriminalizaciju, ali podržavam poljski predlog da se silovanim ženama i devojčicama abortus zabrani. Svakako sam za život, pa čak i ako se radi o maloletnim curama. Sigurno postoje ustanove koje će majci i detetu pružiti pomoć – istakla je Vanja Gulam.

Foto: Facebook/Vanja Gulam Foto: Facebook/Vanja Gulam

Abortus je u Poljskoj trenutno legalan samo kad je ugroženo ženino zdravlje ili život, u slučajevima kad je fetus oštećen i kad je trudnoća posledica silovanja. Novim zakonom bi bio zabranjen i u takvim slučajevima.

Vlasti se pod snažnim uticajem Crkve zalažu da abortus ubuduće bude kazneno delo radi kojeg bi žena koja pobaci, ali i lekar koji obavi pobačaj, mogli provesti u zatvoru i do pet godina. Sankcionisali bi i žene koje legalno pobace u inostranstvu, pa čak i one koje pobace spontano.

Poljakinje su u ponedeljak masovno izašle na ulice, obukle crninu i protestovale, a Crni ponedeljak podržali su i muškarci nezadovoljni namerom gušenja ljudskih prava i sloboda.

Solidarnost s poljskim ženama izrazili su u ponedeljak i građani Zagreba u organizaciji inicijative 'Odbrani pravo na izbor', želeći tako upozoriti na pretnje pravu na abortus u Hrvatskoj gde se trudnoća sme legalno prekinuti do desete nedelje od dana začeća. Tako je od 1978. godine kada je u Hrvatskoj usvojen Zakon o zdravstvenim merama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju dece kojim se reguliše abortus, kontracepcija, sterilizacija i zdravstveno obrazovanje u vezi s planiranjem porodice.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U šibenskoj Opštoj bolnici, abortusi se zasad nesmetano obavljaju iako je bilo lekara koji su zbog prigovora savesti to odbili raditi.

- Nije na ginekolozima da odlučuju o abortusima, to je isključivo ženina odluka za koju ona, ako je punoletna, ne treba odobrenje ni roditelja ni muža. Neka oni mole, mi ćemo moliti sami za svoju dušu. Žene su sudije života i smrti, a ne ginekolozi koji ionako rade težak posao, a svi oni koji iz bilo kojeg razloga ne žele dete, neka koriste kontracepciju. Kontracepcija je dobra jer te neće dovesti u poziciju da radiš abortus– poručio je šef šibenske ginekologije dr Nikice Živkovića za ŠibenikIN.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djoz

    5. oktobar 2016 | 12:48

    I šta sad.. Neko ima devojku ili zenu i neki manijak je siluje i onda muž te žene treba da gaji to dete, nisam znao da ima ovoliko bolesnih ljudi. Ovoj Hrvatici treba zabraniti da živi.

  • ma jelte

    5. oktobar 2016 | 13:05

    Razlika u detetu od tri godine i od tri nedelje je ako nisi znala pametnoco u SVESTI. Daleko bilo sta nas je snaslo da crkva u 21. veku upravlja drzavom ponovo. Uzas.

  • Severac

    5. oktobar 2016 | 12:29

    Da vidim da li bi ona silovana rodila to dete.....bolesnik od žene

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA