Uhapšen Srbin, kradljivac nakita Evite Peron

Član bande Roma, koja je pre dve godine ukrala nakit vredan šest miliona evra, "pao" zbog ubistva policajca

  • 1

Gojko Jovanović (25), član romske kriminalne grupe koja je pre dve godine ukrala nakit iz kolekcije bivše argentinske prve dame Eve Peron, uhapšen je u subotu u Mađarskoj. Njemu su lisice stavljene na ruke zbog sumnje da je u četvrtak u Milanu, prilikom rutinske kontrole, automobilom usmrtio saobraćajnog policajca Nikolu Savarina (42).

Posle ubistva, Jovanović je preko Hrvatske pobegao u Mađarsku, a lociran je na granici sa Srbijom, gde je i uhapšen. On je rođen u Nemačkoj, a prilikom hapšenja imao je kod sebe više putnih isprava na različita imena, kao i veliku svotu novca. Prema pisanju italijanske štampe, uhvaćen je u poslednjem trenutku, jer se navodno spremao da pobegne put Južne Amerike.

Nakit iz kolekcije Eve Peron, vredan čak šest miliona evra, ukraden je u decembru 2009. u Španiji. Pretvarajući se da su šeici i investitori sa Bliskog istoka, članovi ove bande ubedili su vlasnike zlatare "Hojas Sofija" u Valensiji da im prodaju kolekciju koju su nabavili od naslednika Eve Peron posle njene smrti.

Na sastanku u decembru 2009. godine, lopovi su tražili od vlasnika zlatare da stave nakit na sto dok su brojali deset miliona evra, koliko je trebalo da plate za nakit. Ispod stola se krio jedan od njihovih saučesnika koji je pravi novac zamenio lažnim novčanicama. Prodavci su posumnjali da nešto nije u redu, ali su lopovi tada zgrabili nakit i pobegli.

Posle višemesečne istrage španske i italijanske policije, u maju 2010. godine u Španiji je uhapšeno šestoro pripadnika ove bande, ali nakit nije pronađen.

Ipak, informacije koje je dobila od uhapšenih članova bande španska policija prosledila je italijanskim kolegama, koji su 21. juna prošle godine upali u sobu jednog luksuznog hotela u Milanu. U toj akciji uhapšeni su Nenad Nikolić, Tomislav Jovanović i Miroslav Dragutinović, dok je Gojko tada uspeo da pobegne. Zaplenjeno je oko tri četvrtine ukradene kolekcije nakita, u kojoj se nalaze set prstenja, minđuše i tijara koju je Evi Peron poklonila holandska kraljevska porodica.

(Nikola Kojić)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima Von Petrich-Schumanov

    17. januar 2012 | 23:16

    On je bio "Srbin" u romskoj bandi ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA