LEGALIZUJU OTIMANJE SRPSKE IMOVINE: Kosovska skupština danas o Trepči

Gradonačelnici opština sa severa Kosova i Metohije saopštili su da će sednica biti održana u opštini Zvečan sa samo jednom tačkom dnevnog reda - političko bezbednosna situacija, a povod je usvajanje Predloga zakona o Trepči

  • 13

Povodom Predloga zakona o Trepči, koji je na dnevnom rade kosovske skupštine, danas će u Zvečanu biti održana hitna sednica sve četiri opštine sa severa Kosova i Metohije.

Ðurić: Nećemo dozvoliti da nam otmu Trepču, branićemo je na sve načine

U saopštenju gradonačelnika opština sa severa Kosova i Metohije navodi se da će sednica biti održana u opštini Zvečan sa samo jednom tačkom dnevnog reda - političko bezbednosna situacija, a povod je usvajanje Predloga zakona o Trepči.

Poslanici Srpske liste glasaće protiv predloga zakona o Trpči, najavio je predsednik liste Slavko Simić, navodeći da je taj zakonski predlog u ovom obliku neprihvatljiv za srpske političke predstavnike, srpsku zajednicu i menadzment Trepče, jer nisu bili uključeni u izradu tog nacrta zakona.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da mu nije jasno kako Priština misli da usvoji zakon o Trepči i da ga sprovede u delo, a da posle toga nastavi dobru saradnju sa srpskim članovima svoje vlade i centralnim vlastima u Beogradu.

On je novinarima u Senti rekao da u vezi sa Trepčom nije bilo nikakvog dijaloga sa Prištinom, iako je naša strana na to stalno ukazivala i istakao da su pregovori o imovini morali da počnu mnogo ranije.

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Srba sa Kosova i Metohije i menadzmenta Trepče ocenili su na sastanku u Zvečanu da je Nacrt zakona o Trepči neprihvatljiv.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je novinarima nakon sastanka da će Zakon o Trepči ostati mrtvo slovo na papiru, ako se pitanje Trepče bude rešavalo bez dogovora sa srpskim vlastima.

- Činjenica da se Trepča nalazi na severu KiM i činjenica da se rudne žile Trepčinih rudnika nalaze većim delom na teritoriji centralne Srbije govore da, ako se ovaj Nacrt zakona o Trepči usvoji, ono će ostati samo mrtvo slovo na papiru, ako ne dođe do razgovora sa pravim vlasnicima i ako ne bude uključena srpska strana - rekao je Petković.

Radnici Trepče dva dana za redom blokiraju magistralni put Priština- Raška u mestu Rudare kod Zvečana i u Leposaviću, na severu Kosova.

Radnici na ovaj nači protestuju protiv predloga Zakona o Trepči i upozoravaju da bi ovim zakonom 80 odsto kombinata Trepča otišlo u ruke kosovske vlade, čime bi, kako su istakli, bio ugrožen opstanak više od 3.000 radnika i njihovih porodica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vla

    7. oktobar 2016 | 09:42

    Minirajte rudnik ionako su Srbi krivi sramota stanam rade otimaju ako se bunis odmah sankcije ili bombardovanje i toje njima Demokratija

  • mihailovic

    7. oktobar 2016 | 09:51

    Vlada Srbije mora uciti puno od g Putina kako se vodi,cuva i sacuva svoja drzava i imovina !

  • Bojan

    7. oktobar 2016 | 10:59

    Neznam koja je razlika ako damo siptarima to.ili sto smo sve dali kosticu peconiju miskovicu itd itd.za evro dva.mi od toga svakako nemamo korosti bilo njihovo ili ovih tajkuna isto je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA