≫ 

MISTERIJA CRNE BOGORODICE U SRBIJI: Niko ne zna da se čuva u ovom gradu i da ima snažnu moć (FOTO) (VIDEO)

Apatin su, otkad je izgrađena crkva i postavljen kip Bogorodice, a i kasnije, hodočastili Nemci iz svih delova Vojvodine, ali i iz Mađarske, Rumunije i drugih zemalja. Otišli smo u ovaj grad da vidimo Crnu Bogorodicu, jedinu takvu na Balkanu i saznali smo koje su njene moći

  • 10

Jedan od retkih primeraka drvenog kipa Crne Bogorodice koja u naručju drži sina Isusa, nalazi se u katoličkoj crkvi Uznesenje Marijino u Apatinu. A, kako je nesvakidašnji kip dospeo baš u ovaj deo Bačke, postoji legenda, koja kaže da ga ju je jedna Nemica, izvesna Magdalena Gerber, tokom doseljavanja donela sa sobom. Pošto su Nemci u hodočašća dolazili brodovima, svaki put kada bi brod pristao na obalu, iznosili su Bogorodicu, koja nije mogla da se održi na zemlji već je padala, a kada su došli u Apatin, ostala je da stoji.

LITURGIJA KOJA OTVARA VRATA RAJA: Devojčica anđeoskog glasa i pravoslavni sveštenik rasplakali katoličkog PAPU! (VIDEO)

U 18. veku, Podunavski Nemci bili su veoma religiozni, i upravo ovo bio je razlog zbog kojeg su naselili ovaj deo Bačke. Napravili su svoj hodočasnički centar, doneli Crnu Bogorodicu, koja je postala zaštitnica svih Podunavskih Švaba u ovom delu.

- Prvo je Bogorodica od 1748. bila postavljena na glavni oltar prve apatinske crkve Uznesenja Marijinog, čiji temelji su i danas negde na dnu Dunava, koji ju je, potpuno promenivši tok, poplavio 1795. godine. Kip je na sreću sačuvan, i prenesen u novoizgrađenu crkva koja je planirana kao hodočasnička, što se vidi po građi, jer su svi hodočasnici spavali u njoj. Inače, teoretičari danas polemišu otkud kult crne bogorodice u Apatinu. Neki smatraju da je ona nastala u spomen na jedan stih iz biblijske "Pesme nad pesmama" koji kaže "Crna sam, ali sam lepa", a drugi da je upravo zbog boje bila zaštitnica običnog sveta, pocrnelog od sunca i teškog rada na njivama - rekao je za Telegraf istoričar Boris Mašić.

Foto: apatinturizam.rs Foto: apatinturizam.rs

Kult Crne Bogorodice prisutan je još iz srednjeg veka, u centralnoj Evropi. A ovaj kip, jedini na ovim prostorima veoma je interesantan, urađen od crnog drveta, od ebovine, a pošto postoji isti u najpoznatijem hodočasničkom mestu Crne Bogorodice Marija Einsidel u Švajcarskoj, smatra se da je ovo njena kopija.

- Mnogi su mislili da je pocrnela od dima, ali nije, jer taj kult postoji u Češkoj, Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, i svaki vernik tokom svog života bar jednom ode na hodočašće. Polovinom 19. veka Apatin gubi hodočasnički status, i od tada njen kult ovde ne postoji, ali ona je i dalje tu - rekao je Mašić.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Iako joj se ne pripisuju konkretne isceliteljske moći, Crnoj Bogorodici su se, prema verovanju, majke molile za zdravlje svoje dece, ratari za dobar rod, ratnici pred odlazak u bitke. 

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Apatin su, otkad je izgrađena crkva i postavljen kip Bogorodice, a i kasnije, hodočastili Nemci iz svih delova Vojvodine, ali i iz Mađarske, Rumunije i drugih zemalja, sve do 19. veka.

Foto: B.M. Foto: B.M.

CRNA BOGORODICA IMA LICE BELKINJE 

Iako je Bogorodica crna, nema negroidne elemente, već crte lica belkinje. Upravo zbog toga mislili su da je pocrnela od dima, međutim, nije, jer ovaj kult postoji još od srednjeg veka.

(Telegraf.rs / M. Radović)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vice

    9. oktobar 2016 | 15:03

    Crnu “bogorodicu” u Afriku a Jožu u Kumrovec, pa neka švabe i komunjare hodočaste do mile volje

  • VAN

    9. oktobar 2016 | 17:54

    Kada budemo saznali šta prestavlja Bogorodica u prenesenom značenju tj. simbolično, bilo da je crna, bela ili plava, lako će mo razumeti zašto je prestavljena crna u ovom delu Evrope, odnosno sveta. Važno je iznad svega da ona i dalje na krilu svom drži Sina Božijeg, Isusa Hrista, koji se isto treba razumeti u prenesenom značenju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA