ZORAN MILANOVIĆ SE VRAĆA U POLITIKU, I TO NA VELIKA VRATA: Otkriveni planovi bivšeg hrvatskog premijera

Milanoviću je najizglednija opcija uloga političkog savetnika i konsultanta posredstvom neke evropske institucije, možda čak i same Evropske komisije, kako otkriva Globus

  • 8

Zoran Milanović je dan nakon izbornog poraza najavio odlazak s čela SDP-a: iako neki smatraju da to znači kraj njegov političke karijere u Hrvatskoj i početak diplomatske u Evropskoj uniji, valja računati i s njegovim povratkom u domaću politiku na velika vrata.

MILANOVIĆ JE POBEGAO IZ HRVATSKE, A OVI LJUDI SE BORE ZA NJEGOVO MESTO: Počela trka za vođu SDP-a

Milanović ima priliku da postane prvi predsednik jedne velike hrvatske političke stranke, koji bi mogao da osigura mirnu unutarstranačku tranziciju i vrati se na njeno čelo nakon odlaska s funkcije, piše Globus.

On, stoga, intenzivno radi na tome da iza sebe ostavi stranku u "prijateljskim rukama" i da nakon njega u stranci ne bude potop.

Među kandidatima za budućeg šefa SDP-a njegov prvi favorit bio je Ranko Ostojić, no Milanović je, nakon kritika da SDP poput HDZ-a za predsednika postavlja šefa policije i Karamarkovog naslednika, zaključio da bi Orsat Miljenić dugoročno bio bolji kandidat.

Foto: Tanjug/FaH/Denis Ceric Foto: Tanjug/FaH/Denis Ceric

Izvori bliski vrhu SDP-a kažu da se Milanović neće mešati u unutarstranačke izbore te da namerava što pre, na neko vreme, napustiti hrvatsku političku scenu.

Globus doznaje da mu je pritom najizglednija opcija uloga političkog savetnika i konsultanta posredstvom neke evropske institucije, možda čak i same Evropske komisije.

Milanović je i sam nekoliko puta rekao da sad ima priliku zaraditi neki ‘ozbiljniji novac’.

Stariji sin mu već studira u inostranstvu, a razlika između 13.000 kuna koliko zarađuje saborski zastupnik i najmanje isto toliko evra koliko može zarađivati kao konsultant više je nego uverljiv razlog.

Globus piše kako bi mu u tim ambicijama moglo dobro doći prijateljstvo sa Stjepanom Mesićem, ali i kontakti koje je u proteklih desetak godina uspostavio s uticajnim nemačkim i skandinavskim socijaldemokratima i britanskim laburistima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ali, procenjuje se da Milanović neće dugo izdržati izvan ovdašnje politike.

- Inficiran je, bez politike više ne može, a nije rođen za korporativne stege tako da ga ne vidim u nekoj hrvatskoj ili internacionalnoj kompaniji. Zoran će se vratiti, i to na velika vrata. Sada mu je potreban odmak, nekoliko godina čišćenja od hrvatske politike. Potrebno je da se slegnu tenzije oko njega. Zorana možete ili voleti ili ne podnositi. Nema tu sredine. I Hrvatska se mora odmoriti od Milanovića - kazao je za Globus jedan njegov dobar prijatelj.

Prva takva prilika mogla bi se ukazati već u proleće 2019. kada će biti održani sledeći izbori za Evropski parlament. Druga mogućnost za povratak na veliku scenu mogli bi biti predsednički izbori u Hrvatskoj  iste godine, na kojima bi Milanović mogao biti kandidat SDP-a.

- Da, Zoran o tome razmišlja. Ništa još nije odlučio, ali posebno ga zabavlja mogućnost političke bitke protiv Kolinde Grabar-Kitarović - kaže Milanovićev prijatelj.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

A da bi se u tom scenariju mogao kandidovati za predsednika države, mora iza sebe imati stranku i zato mu je jako bitno da SDP ostavi u “prijateljskim rukama”.

Ako na izborima pobedi Miljenić ili Ostojić, Milanoviću bi vrata stranke za povratak na političku scenu bila širom otvorena. Nešto je složenija situacija po Milanovića ako šef SDP-a postane Davor Bernardić koji je favoriti njegovih najljućih oponenata, Zlatka Komadine i Rajka Ostojića.

No, podseća Globus, ne treba zaboraviti da je usprkos tome Milanović Bernardića na parlamentarnim izborima postavio dovoljno visoko na izbornoj listi da sigurno može ući u Sabor.

Pobedi li Tonino Picula, Milanović će morati da se kandiduje za premijera na redovnim izborima 2020.

Ako ne pobedi, SDP će morati da bira između Milanovića i Picule. Picula je, naime, već iskazao želju da bude SDP-ov kandidat za predsednika Hrvatske ako izgubi ove unutarstranačke izbore.

Šanse bi u tom slučaju bile na strani Milanovića jer bi tada SDP vodio neko od Milanoviću bližih kandidata.

(Telegraf.rs / Net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • buda

    7. oktobar 2016 | 15:26

    Ustasa ima podrsku od ostalih ustasa...Ustaska je skoro cijela Evropa.

  • Luna

    7. oktobar 2016 | 15:49

    Zabole me za ROSAVOG i njegova "velika vrata". Kolika mu je glava, kroz mala ne moze ni da prodje.

  • Sarmat/Banja Luka

    7. oktobar 2016 | 13:55

    Savjet...nemoj se baviti samo jednim poslom ili djelatnoscu...SARAJ MALO..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA