≫ 

I Estonija tvrdi da je ruski avion ušao u njen prostor, Finska i Amerika sklopile pakt o odbrambenoj saradnji

Finski analitičar navodi mogućnost da su ti letovi organizovani radi podsećanja na uticaj Rusije u trenutku kada zemlje u regionu teže da ojačaju veze sa Zapadom

  • 17

Estonija je saopštila da je ruski avion povredio njen vazdušni prostor, nakon što je i susedna Finska saopštila to isto, samo u slučaju dva aviona.

Ruski avioni narušili vazdušni prostor Finske, Moskva poriče

Moskva negira da je slala avione preko bilo čijih granica.

Rojters navodi mogućnost, pozivajući se na finskog analitičara, da su ti letovi organizovani radi podsećanja na uticaj Rusije u trenutku kada zemlje u regionu teže da ojačaju veze sa Zapadom.

Ministarstvo odbrane Estonije saopštilo je da je ruski lovački avion ušao u njen vazdušni prostor u 02.38 sati po lokalnom vremenu, sa isključenim aparatom za prijem signala, i zadržao se manje od minuta.

SAMO U RUSIJI: Otišli su da pecaju, a onda je izronila NUKLEARNA PODMORNICA (VIDEO)

Helsinki je ranije danas saopštio da su druga dva aviona SU-27 prešla u njihov vazdušni prostor u četvrtak po podne i uveče, iznad Finskog zaliva, koji deli tu zemlju od Estonije.

Foto: Wikipedia/NormanEinstein, AP/Tanjug Foto: Wikipedia/NormanEinstein, AP/Tanjug

"Ove incidente ozbiljno shvatamo", rekao je novinarima finski ministar odbrane Jusi Ninistro, istakavši da je "neobično imati dve sumnjive povrede vazdušnog prostora u jednom danu".

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je ove navode, saopštivši da su vojni avioni SU-27 izveli letove u okviru obuke juče i danas iznad neutralnih voda, prenele su ruske agencije.

Finska je sve više zabrinuta zbog vojnih aktivnosti Rusije, svog bivšeg vladara, sa kojim deli kopnenu granicu dugu 1.300 kilometara, navodi britanska agencija.

Kao odgovor, Finska je pojačala saradnju sa Švedskom i zbližila se sa NATO, a danas je potpisala i sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa SAD, koji obuhvata zajedničku obuku i razmenu informacija, ali ne i vojnu pomoć.

Ninistro danas nije želeo da spekuliše da li je Rusija imala nameru da pokaže svoje moć uoči njegovog sastanka sa američkim zamenikom ministra odbrane Robertom Vorkom, ali analitičar na Finskom institutu za međunarodna pitanja Čarli Salonijus Pasternak smatra da je sasvim moguće da "Rusija želi da podseti da je i dalje tu".

"To ih ništa ne košta, a mogu da vide da ta kršenja imaju efekta na Finsku", rekao je taj analitičar finskom javnom servisu YLE.

Foto: Wikipedia/StAnselm,  Foter/Flickr/82nd Sustainment Brigade Foto: Wikipedia/StAnselm, Foter/Flickr/82nd Sustainment Brigade

Finska i SAD su, inače, danas potpisale pakt o bilateralnoj odbrambenoj saradnji kojim su se obavezale na bliskiju vojnu saradnju, prenosi AP.

Dogovor je postignut u vreme kada je ta nordijska zemlja sve više zabrinuta zbog aktivnosti Rusije u regionu Baltičkog mora.

Agencija navodi da su dogovor u Helsinkiju potpisali zamenik američkog ministra odbrane Robert O. Vork i njegov finski kolega Jusi Ninisto.

Navodi se da, dok Vašington i Helsinki već blisko sarađuju kroz zajedničke vojne vežbe u vazduhu, na kopnu i moru, ovaj pravno neobavezujući pakt nastoji da produbi veze putem razmene informacija, zajedničkih istraživanja i razvoja u oblastima poput sajberodbrane i obuke.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA