≫ 

RUSIJA PRKOSI ČITAVOM SVETU: Uložila veto na francusku rezoluciju o primirju u Siriji!

Rusija je blokirala francuski predlog koji podrazumeva koordinaciju i monitoring situacije u Siriji i aktiviranje prekida neprijateljstva u Alepu

  • 69

Rusija je uložila veto i blokirala francusku meru u Savetu bezbednosti UN, koje su podržale SAD i Britanija, a koja poziva na obustavu svih vojnih letova nad Alepom u Siriji, javlja Rt.com.

Jedanaest zemalja članica Saveta bezbednosti glasalo je za rezoluciju, dok su dve zemlje, Rusija i Venecuela, glasale protiv, a dve su bile uzdržane, i to Kina i Angola, prenosi AFP.

Moskva je danas po drugi put upotrebila pravo veta da blokira akciju UN u cilju okončanja petogodišnjeg rata u Sriji, koji je odneo 300.000 života, konstatuje francuska agencija.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-mark Ero pozvao je, uoči početka glasanja, Savet bezbednosti Un da preduzme hitnu akciju UN kako bi se Alep spasao od uništenja sirijskom vazdušnom kampanjom uz podršku Rusije.

- Danas je na kocki pre svega sudbina Alepa i njegovihi stanovnika, ali i više od toga, nada da ćemo napokon staviti tačku na sukob čije katastrofalne posledice plaćamo svi - istakao je Ero.

U poruci upućenoj Rusiji, on je rekao da će svaka zemlja koja se suprostavi francuskoj meri "dati sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu mogućnost da još više ubija". Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je ranije danas zemlje članice Saveta bezbednosti Un da ne ulože veto na taj predlog rezolucije, za koji se očekivalo da će ga Rusija blokirati.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

 

- Zemlja koja bi stavila veto na tu rezoluciju bila bi diskreditovana u očima sveta. Bila bi odgovorna za dalja zlodela - rekao je Oland.

Očekivalo se da će Rusija upotrebiti pravo veta i blokirati meru koju je predložila Francuska i koju su podržale SAD i Britanija, a koja poziva na obustavu svih vojnih letova nad Alepom.

Inače, Rusija je uložila veto na predlog Francuske jer se kosi sa predlogom ruske rezolucije, u koju je agencija AFP imala uvod, a prema kojoj Rusija hitno poziva na primenu prekida neprijateljstva, pre svega u Alepu i traži od svih strana da omoguće dostavljanje humanitarnje pomoći. Međutim, u njoj se ne pominje obustavljanje bombardovanja Alepa.

Nakon glasanja o francuskom predlogu, odbijen je i predlog rezolucije koji je predložila Rusija.

Najmanje 250.000 ljudi živi pod opsadom u istočnom Alepu, koji je u rukama pobunjenika, i suočava se sa skoro savkodnevnim bombardovanjem otkako je sirijska vojska, uz podršku Rusije, prošlog meseca počela ofanzivu kako bi preuzela taj grad, podsetila je francuska agencija.

(Telegraf.rs / Izvor: Rt.com / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Петар

    8. oktobar 2016 | 21:39

    Док се не истреби гамад која је објављивала одсецања глава, черечења несрећника, силовања и иживљавања над беспомоћнима, нема обуставе њиховог сатирања. Рус кад гази, гази до краја! УРА, УРА, УРА!!!

  • stvarno?

    8. oktobar 2016 | 22:30

    Svaki onaj koji se suprostavi svetskoj globalizaciji i imperijalizmu na chelu sa amerikom je u mojim ochima heroj. Chovek koji se treba slaviti i podrzati. Pa makar to bio i mornar Popeye. Da to radi bash Pitin koga kritikuju Srpski izdajnici daje mi josh vishe snage da Putina kao vodju dizem u nebesa. Da je Putin losh za svoj narod njega bi rusi do sad proterali. Smrt domacim izdajnicima i svetskoj globalizaciji na chelu sa amerikom

  • Zak

    8. oktobar 2016 | 23:59

    Amerika, Engleska i Francuska su zemlje koje stalno izazivaju konflite u svetu svuda se mesaju za njih ujedinjene nacije ne postoje one su licni krivci za sve ovo sto se dogadja i moje je misljenje da oni treba da prime sve izbeglice , A mogu da se zahvale Rusiji da ocisti sve sto su oni zabrljali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA