AL' SE NEKAD DOBRO JELO, BAŠ: Napokon otkriveno ZAŠTO svi vole vojvođanske specijalitete! (FOTO)

Na tradicionalnom „Banatskom fruštuku“ predstavljena su jela koja se spremaju po receptima starim i više od sto godina

  • 1

Da se Banaći pitaju koliko bi trebalo da traju „Dani ludaje“, bilo bi to 365 dana u godini. Osim što su dobri domaćini, Kikinđani su još jednom dokazali da se nigde slađe ni lepše ne jede nego u Banatu.

KRALJICA BANATA IMA VIŠE OD 400 KILOGRAMA: Dušan Jankov je zalivao 6 meseci i pazio je kao oči u glavi (FOTO)

Na tradicionalnom „Banatskom fruštuku“ osim ukusnik pita od ludaje, mogla su se probati slatka i slana jela: gibanice, pite od krompira, slane i slatke štrudle , gomboce, pohovane i ukisele ludaje. Vredne domaćice iz udruženja žena koje su došle iz okolnih sela u Kikindi, predstavile su banatska jela koja se spremaju po receptima starim i više od sto godina. Ljubitelji pravog banatskog doručka mogli su ovom prilikom da degustiraju banatske čvarke, majušku, šunku, ali i pečeni vruć hleb premazan mašću i paprikom.

Mirjana Molnar iz Udruženje žena iz Nakova, kaže da su vredne domaćice tokom dva dana spremile više od 10 kilograma pita sa raznim ukusima.

Foto: Marko Ludaić Foto: Marko Ludaić

- Pravi fruštuk sastoji se od jake hrane, ljudi su nekada ranom zorom išli da kopaju i njima je trebala hrana da ih drži sitim tokom celog dana, tako da je ostalo po tradiciji da se fruštukuje slanina sa lukom, paprikom i sirom, obavezno se pekao hleb, te smo ga dok je još topao premazivali kajmakom - kaže nam Mirjana.

Smiljana Blažić, predstavnica ADZNM „Gusle“ ponosna je na trpezu ovog kulturnog udruženja.

Foto: Marko Ludaić Foto: Marko Ludaić

- Imamo čvarke, majuške, šunku. Tradicija su pite od bundeve, ali smo spremale i štrudle sa makom, rogačom, višnjama i slane sa sirom. Ovde imamo i semenke od bundeve, to je najzdravija hrana, a možete da probate i pekmez od ludaje, to je nešto novo i preukusno je - usluživala nas je Smiljana.

Radojka Biber iz Mokrina sa svojim prijateljicama za ovu priliku pripremila je krompir u čakširama.

Foto: Marko Ludaić Foto: Marko Ludaić

- Spremali smo pekmez i sokove i bundeve, pekli smo bundevu što se gostima posebno dopalo. Pečena bundeva je starinsko jelo, samo je isečete i dugo je pečete na šporetu - priča nam baka Radojka.

Dani ludaje ni ove godine nisu mogli da prođu bez lala i sosa koji su u starim narodnim nošnjama pored ludaja pozivali posetioce da probaju vojvođanske specijalitete.

Foto: Marko Ludaić Foto: Marko Ludaić

Milan Hrnjak i Branislav Cucić imali su na sebi letnju banatsku nošnju sa malim ukrasima na jeleku.

- Već dvadeset godina kada su „Dani ludaje“ stojim na ovom istom mestu, pozivam sva naše posetioce da vide ovaj etno kutak. Sledeće godine umesto kočija sa ludajama planiramo banatsku kuću sa motivima. Nekada su se kuće pravile tako da je devojačka soba bila prednja, srednja je bila kuhinja, a zadnja špajz gde se čuvalo vino - priča nam poznati gazda Branislav, zvani Cuca.

Foto: Marko Ludaić Foto: Marko Ludaić

Na tradicionalnom banatskom fruštuku ove godine bile su članice iz udruženja žena iz Rumunije koje su donele svoja slatka i slana jela. Posebnost banatskog fruštuku jeste u autentičnim jelima koja se spremaju ručno i sa puno ljubavi.

Iz Sekraterijata za turizam kažu da je ove godine fruštuk trajao dva dana, jer vojvođanskih specijaliteta nikada dosta.

A kako kaže gazda Cuca, „Banaćene ne odlikuje samo ukusna hrane, nego i slatko vino i lepe komšinice“.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M5

    11. oktobar 2016 | 02:46

    Vojvodjanska kuhinja je najbolja ,srem supe sosa mesa pa ostalo sve po redu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA