PATRIJARH IRINEJ: Nije šteta da papa dođe u Srbiju!

- Zahvalni smo rimskom episkopu na tome što Vatikan nije priznao Kosovo i što Vatikan nije pristao da se srpske svetinje na Kosovu i Metohiji proglase kosovskim - rekao je poglavar SPC

  • 27

Patrijarh srpski Irinej izjavio je danas da veoma poštuje to što Vatikan nije priznao Kosovo i da se srpske svetinje proglase kosovskim, te da njegov dolazak u Srbiju ne bi bio od štete, ali i da do te posete neće doći dok SPC ne da saglasnost.

PATRIJARH IRINEJ: Papa Franja neće ići kod Tačija niti će priznati Kosovo

Prepreka tome je, sa žaljenjem je konstatovao poglavar SPC, naša tragična istorija i odnos sa Hrvatima.

- Zahvalni smo rimskom episkopu na tome što Vatikan nije priznao Kosovo i što Vatikan nije pristao da se srpske svetinje na Kosovu i Metohiji proglase kosovskim. Papa uživa veliki ugled u svetu ne samo kod svojih vernika nego uopšte njegova uloga i svakako njegov dolazak u Srbiju ne bi bio od štete - rekao je patrijarh za TV Pink.

Podsetio je da papa ima poziv države, jer je on i državnik, da poseti Srbiju, ali ne i saglasnost Crkve.

- Papa je državnik i može da odgovori pozivu svake države. Ja verujem da papa neće doći dok ne dobije poziv i saglasnost naše Crkve. On to može da uradi - rekao je parijarh.

Beograd, 1. maj 2016 - Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u Srbiju i ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, uz postrojenu gardu Vojske Srbije, gde je predat patrijarhu Irineju, koji ga je sa sveštenstvom podelio građanima. Foto: Tanjug/Oksana Toskić Beograd, 1. maj 2016 - Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u Srbiju i ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, uz postrojenu gardu Vojske Srbije, gde je predat patrijarhu Irineju, koji ga je sa sveštenstvom podelio građanima. Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Kada je reč o saglasnosti Crkve za dolazak pape, poglavar SPC kaže da je to pitanje o kojem treba da odluči Sabor.

- Mi taj poziv nismo uputili. Mi ovde još uvek imamo ogroman broj našeg naroda izbeglog iz Hrvatske kako zbog zločina iz Drugog svetskog rata i rata 90. godina što je ustvari samo nastavak tih odnosa koji su postojali i ranije - rekao je patrijarh, a kao najveću prepreku dolaska pape u Srbiju on je istakao to što su u tom, kako je rekao, ustaškom pokretu učešće uzeli i predstavnici Rimokatoličke crkve.

Upitan koji je njegov stav o dolasku pape u Srbiju, patrijarh je rekao da je to samo njegov stav i da bi za sada trebalo da ostane tajna.

- A nesporno je da bi od dolaska pape u Srbiju bilo velike koristi, ali moje mišljenje je mišljenje prvog među sebi ravnima i mislim da ne bi bilo štete. Na kraju krajeva, mi smo kao Crkva uvek spremni za dijalog, susret i razgovor - rekao je patrijarh Irinej i naglasio da od mešovite komisije koja razmatra opravdanost kanonizacije Alojzija Stepinca, a koja će zasedati u oktobru u Zagrebu, očekuje da će Vatikan uvažiti naše argumente i materijalne dokaze.

Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG

Ipak, dodaje, to je stvar Vatikana, kome ćemo mi pokazati ono sa čim raspolažemo. Ohrabren je kaže izjavom pape da Rimokatolička crkva ne može da preobraća pravoslavce.

- Nas hrabri ta izjava pape. I tu leži problem svih naših dosadašnjih odnosa ne samo sa nama. Ovaj sadašnji papa je čovek od dijaloga, čovek koji hrišćanskije gleda na mnoge probleme u crkvi nego njegovi prethodnici. Čovek koji ima širokogrudost i koji želi da se mnogi problemi rešavaju na principu jevanđeljskog - naveo je poglavar SPC.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

On je dodao da Crkva može da utiče na smanjenje tenzija u regionu, i da to čini, ali da bi mnogo manje zla bilo da Rimokatolička crkva u Hrvatskoj nije podgrevala taj nacionalizam u hrvatskom narodu i da nije nastojala da se "oslobodi" srpskog naroda sa prostora Hrvatske.

Napomenuo je i da u svakom susretu izražava to mišljenje, ali dodaje da za razliku od srpskog naroda, hrvatski sluša svoju crkvu.

Potvrdio je i da predstavnici crkve i državnog vrha pričaju o smirivanju tenzija u regionu, kao i da su saglasni sa državnim vrhom i kada je reč o svim drugim važnim pitanjima.

- Ne dogovoramo se, ali kada imamo prilike za razgovor dotičemo se tih pitanja. I država i Crkva žele ono što je najbolje za svoj narod. Svi mi želimo korektan odnos prema svim drugima. To je naše opredeljenje - rekao je patrijarh.

Istakao je da srpska crkva i sa Hrvatima želi da uspostavi normalne ljudske odnose.

- Naša crkva postoji dosta vekova, kroz čitavu svoju istoriju širila je ljubav, poštovanje svakog čoveka i ličnosti ... naša crkva nikada nije vodila verske ratove i to čini danas i nastaviće dokle postoji - poručio je patrijarh Irinej.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    11. oktobar 2016 | 14:59

    Kakav je to patrijarh kada ga je DS postavio,u crkvi je mnogo politike sve su to placenici kao i politicari,puna im usta sirotinje a oni se samo bogate,najgore je sto stite homoseksualce i pedofile medju sobom i ne kaznjavaju,sada nam.bas treba papa.Zasto nasi patrijarsi ne idu po katolickim zemljama i propovedaju.Zasto za svaku dzmiju u Evropi nije sagradjena crkva u Saudiskoj Arabiji,Kataru...

  • SERGIJE

    11. oktobar 2016 | 11:12

    Jel to nama Patrijarh nešto poručuje?

  • Putin R.S

    11. oktobar 2016 | 12:39

    Deda Pavle nam se okrece u grob svaki put kada ti nesto izustis. Neka se izvini za ratne zlocine iz II svetskog rata i plate odstetu i proglase Stepinca krivim pa neka dodje, a do tada idi ti pa se sastaj sa njim van Srbije koliko ti je volja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA