Otvoren prvi centar za konzumiranje droge u Francuskoj. Evo kako izgleda (FOTO)

Zavisnici će donositi sopstvenu drogu u centar u kojem će raditi 20 zaposlenih, među kojima će biti doktori, medicinske sestre, socijalni radnici i bezbednosni čuvari

  • 5

U Francuskoj je otvoren prvi centar u kojem će teški narkomani moći da konzumiraju drogu u kontrolisanim medicinskim uslovima, a francuska ministarka zdravlja Marisol Turen je prilikom obilaska tog objekta poručila da centar predstavlja "kulminaciju političke borbe koja nije bila laka".

Kina prodaje hemijsku supstancu koja UBIJA NARKOMANE

Francuska opozicija je kritikovala otvaranje ovog centra u jednoj bolnici na severu Pariza.

Turenova, koja je Centar obišla u društvu pariske gradonačelnice Ane Idalgo, poručila je da otvaranje Centra, planirano za petak, predstavlja značajan momenat u borbi protiv patnji zavisnosti, jer će narkomani moći da konzumiraju narkotike u sanitarnim uslovima.

Centar se nalazi u blizini pariske stanice Gar di nor, u kvartu koji je poznat po brojnim zavisnicima, i očekuje se da će ovu ustanovu dnevno posećivati 100 ljudi, javio je AFP.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Slični centri postoje u Australiji, Kanadi, Danskoj, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji, Norveškoj, Španiji i Švajcarskoj, podseća Frans pres.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Zavisnici će donositi sopstvenu drogu u centar u kojem će raditi 20 zaposlenih, među kojima će biti doktori, medicinske sestre, socijalni radnici i bezbednosni čuvari.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Francusko ministarstvo zdravlja danas je saopštilo da je "zdravstveni položaj korisnika droga u Francuskoj i dalje vrlo zabrinjavajući", s obzirom da je, prema podacima iz 2011, njih više od 10 odsto zaraženo HIV-om, a više od 40 procenata virusom hepatitis C.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA