≫ 

Igor Stanković odlikovan za VITEZA UMETNOSTI!

Igor Stanković u svojoj 41. godini je najmlađi laureat ovog prestižnog priznanja i zvanja Viteza

  • 2
Foto: Promo Foto: Promo

Priznanje Francuske vlade za direktora Festivala autorskog filma i distributerske kuće MCF MegaCom Film, kao i osnivača KIDS FEST-a. Odlukom ministra kulture Francuske, Igor Stanković odlikovan je ordenom umetnosti i književnosti u rangu Viteza.

U pismu se navodi da se Igor Stanković odlukuje ordenom Viteza, posebnim priznanjem koje Francuska ukazuje za angažovanje i aktivnosti u korist kulturnih i umetničkih veza između naših dveju zemalja uz negovanje Evropskih vrednosti.

- Neprevaziđeni entuzijazam, ljubav ka iskrenom i želja da današnji svet filma koji konzumiramo izgleda drugačije. Veliku profesionalnu satisfakciju donosi mi plasman kvalitetnih očekivanih i znanih do retko viđenih i prikazanih, a najčešće ne preterano ekonomski isplativih filmova. Nastaviću da se trudim da onaj (meni izuzetno bitan), deo festivalske i bioskopske publike u Srbiji, koji od filma uvek očekuje više, ne ostane uskraćen za najnovije naslove, kako već afirmisanih autora, tako i onih čije vreme tek dolazi.

Igor Stanković, svoju profesionalnu karijeru započinje u gradu u kome je i započeo svoje školovanje, Uroševcu. U promenama i u jednoj od kolona 1999. godine dolazi u Beograd gde pronalazi svoj put da unapredi kulturnu scenu Beograda i Srbije.

Nastavljajući započeto, 2004. godine osniva MCF MegaCom Film, današnjeg lidera u filmskoj distribuciji, kao i organizovanju filmskih festivalskih manifestacija.

- 2005. godine osniva i Dečiji filmski festival KIDS FEST, kao jedinstvenu filmsku i opšte-obrazovnu manifestaciju za decu predškolskog i školskog uzrasta, koja svake godine u oktobru u Beogradu i preko 30 gradova širom Srbije okuplja decu svih uzrasta uvodeći ih u čarobni svet filma.

- 2006. godine sa grupom osnivača i poklonika Festivala autorskog filma, u svojstvu producenta i direktora, nastavlja dalje organizovanje ovog renomiranog festivala kao jednog od najznačajnih filmskih manifestacija u Beogradu.

- 2014. dobio je značajno priznanje, najveće u domenu kinematografije i filma, Plaketu Jugoslovenske Kinoteke za doprinos filmskoj umetnosti. Te iste godine biva proglašen za najboljeg filmskog distributera evropskog filma u Evropi od strane organizacije Film New Europe, glasovima preko 130 filmskih distributera okupljenih oko Europe Distribution.

- 2015. godine imenovan je od strane Ministarstva za kulturu za člana Upravnog Odbora Jugoslovenske Kinoteke. Priznanje Kapetan Miša Anastasijević dobio je za bogatstvo, kvalitet i raznovrsnost kulturne i  filmske ponude u Srbiji. Iste godine, Bioskop Vilin Grad, osnovan i vođen od strane Igora Stankovića, biva proglašen za najbolji Evropski bioskop u Srbiji i biva stavljen na mapu najboljih evropskih bioskopa u Evropi od strane Europa Cinemas mreže Evropskih bioskopa Evrope.

Sa lokalnim predstavništvima u Makedoniji (MCF MKD), Bosni i Hercegovini-Republici Srpskoj (MCF BH) i Crnoj Gori (MCF MNE), koje vodi kao osnivač postiže značajne regionalne razultate.

Igor Stanković je oženjen, otac dvoje dece, Mine i Andreja.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA