≫ 

SKANDALOZNE FOTOGRAFIJE DEČJEG ATLASA: Pogledajte kako su OTCEPILI KOSOVO, a Afriku prikazali u obliku PENISA! (FOTO)

Kada je ovaj skandal u pitanju, još veći apsurd je što je originalni izdavač atlasa "Azbuks" iz Rusije

  • 15

Neviđeni skandal je izbio kada je u javnosti obelodanjeno da je u ilustrovanom "Atlasu za decu" karta Srbije nacrtana bez Kosova, ali i da je afrički kontinent iscrtan u obliku penisa.

KO JE PRVI DOŠAO NA BALKAN - SRBI ILI ALBANCI? Evo odgovora koji će vas šokirati!

Naime, na karti sveta prikazanoj u atlasu Srbija je označena svetlozelenom bojom, a Kosovo je obojeno tamnozelenom, i nema naziva "države".

Ovaj atlas je izdala izdavačka kuća "Vulkan", koja je ovu knjigu radila zajedno sa izdavačem iz Rusije, a ovaj propust su opravdali tom činjenicom, tehničkom greškom i konstatacijom da "nisu mogli da ga menjaju".

- Orignilani izdavač atlasa je "Azbuks" iz Rusije, sa njima radimo u koediciji i možemo da menjamo samo crni deo teksta u knjizi. Kolor se štampa u milionskim tiražima i on se ne menja za izdanja u više desetina zemalja - objasnio je Nebojša Burzan iz "Vulkana" za Informer.

Kako je rekao, u pripremnoj fazi knjige Kosovo je bilo obojeno crnom bojom, ali je na insistiranje izdavača iz Srbije promenjena u tamnozelenu, kako bi bila slična sa svetlozelenom kojom je predstavljena Srbija.

- U delu tiraža koji se štampa u Srbiji nismo ispisali reč Kosovo na mapi. Možda smo mogli da izbegnemo neki drugi atlas, a ne baš ovaj. I jesmom tražili i pregledali atlase drugih izdavača sa kojima u svetu sarađujemo, ali, nažalost, od desetak koje smo izdvojili, svi su na crtežima imali Kosovo izdvojeno iz Srbije - dodao je Burzan.

Reakcije su bile burne, pa je politički analitičar Vuk Stanković kazao da naše ministarstvo treba da izda preporuku kako da se pojedini geografski pojmovi tretiraju u knjigama kako bi to bilo u skladu sa Ustavom. Tako bi se izbegle ovakve situacije.

- Recezenti bi morali da proveravaju sva izdanja koja se objavljuju u knjižarama. Očigledno je da je onaj ko je pravio mapu želeo da pokaže svoj politički stav. S druge strane, može da se desi da je i nedostatak ili propust - poručio je on.

S druge strane, bivši ministar za KiM, Goran Bogdanović je rekao da je publikovanje atlasa sa mapom Srbije bez Koosva neprihvatljivo, pogotovo u ovakvoj političkoj atmosferi.

- To bi bilo razumljivo da je izdavač iz Prištine ili regiona, ali u ovakvoj delikatnoj situaciji, kada se borimo za Kosovo, ovo nikako ne bi smelo da se događa - istakao je on.

Međutim, to nije sve. Afrički kontinent je nacrtan kao penis, koji je ukrašen sa ilustracijom sunca.

Ipak, nakon što je ova vest objavljena u medijima, "Vulkan" je iz prodaje povukao ilustrovani "Atlas za decu".

- Greška će biti ispravljena, a sporni atlas se više ne može naći ni u internet prodaji na našem sajtu. Urednici će pronaći način da se KiM predstavi kao deo Srbije. Ne znam još da li će se štampati novi ili će se popraviti ovi koji su ištampani - kazala je Marija Milovanović iz ove izdavačke kuće za ovaj list.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćorloilo Ćorlo Pk

    13. oktobar 2016 | 15:18

    Izgleda da tvorce ovog atlasa boli "Afrika" za Kosovo! ;-) ;-)

  • Xman

    13. oktobar 2016 | 13:22

    Pa najbolje nasu decu da ucimo da Srbija izgleda kao za vreme Cara Dusana. Kosovo nije deo Srbije samim tim sto nemamo ni vojsku ni policiju tamo, a nas predsednik trazi dozvolu da ode na tu teritoriju. Zasto bismo lagali nasu decu da je drugacije?

  • ☆☆☆

    13. oktobar 2016 | 14:17

    Ništa ovo nije slučajno...naša vlast nam ovo spontano i polako potura.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA