TERORISTI SE SPREMAJU ZA PRESUDNU BITKU: Briju brade, kopaju tunele i decu uče da pucaju (FOTO)

Humanitarne agencije upozorile su da nisu spremne da pruže pomoć za 700.000 ljudi, koliko se očekuje da bi moglo da pobegne iz Mosula u prvih nekoliko dana borbe za grad

  • 3

Dok se iračka vojska uz blagoslov SAD-a priprema za operaciju oslobađanja Mosula, teroristi ISIS-a, koji drže taj drugi najveći irački grad od leta 2014. godine, pripremaju se za grčevit otpor, postavljjući mine  iznenađenja po putevima, pripremajući automobile bombe i kopajući mrežu tunela.

IS potvrdila smrt svog šefa za propagandu

Stanovnici javljaju, prema iračkim i američkim vlastima, da su ključna područja grada blokirana betonskim zidovima te da su teroristi ISIS-a iskopali jarak dubok dva metra koji planiraju da ispune zapaljenom naftom kako bi otežali oslobađanje grada koje bi moglo da započne krajem oktobra.

Teroristi briju brade kako bi se lakše uklopili među stanovnike Mosula i stalno menjaju lokaciju svog štaba. Jedan stanovnik rekao je za novinarsku agenciju Roiters da teroristi regruruju 8-godišnju decu i naoružavaju ih pištoljima i noževima te ih šalju da špijuniraju stanovništvo, pa čak i da regrutuju drugu decu.

Humanitarne agencije upozorile su da nisu spremne da pruže pomoć za 700.000 ljudi, koliko se očekuje da bi moglo da pobegne iz Mosula u prvih nekoliko dana borbe za grad.

Printskrin:Youtube/Mohamed Bakria Printskrin:Youtube/Mohamed Bakria

U međuvremenu, turske i iračke vlasti se međusobno spore oko nadležnosti turske vojske na iračkom tlu. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi mosulska ofanziva mogla da prouzrokuje "krv i vatru" među verskim grupama ukoliko se ne izvede na pravi način, pa insistira da turska vojska ostane na terenu, dok Bagdad pak želi da na prvoj liniji fronta bude iračka vojska.

Teroristi Islamske države poslednjih nekoliko meseci pretrpeli su niz gubitaka u Siriji i Iraku, a gubitak Mosula mogao bi da znači početak njihovog kraja.

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kure

    13. oktobar 2016 | 17:04

    A amerikanci???

  • 1Milorad

    15. oktobar 2016 | 12:04

    amricka politika je pogubna za cjeli svet,to se mora zaustaviti kao sto se morao i hitler.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA