Oglasio se Nedeljnik povodom tvrdnji o "fabrikovanju intervjua sa Trampom"

"Vladimir Rajčić, srpski producent i glumac iz Sjedinjenih Država, koji nam je u više navrata pružio dokaze da je blizak sa ljudima kandidata za potpredsednika Majka Pensa, ponudio se da pomogne Nedeljniku da dođe do ovog intervjua", navodi se u saopštenju

  • 11

Zvaničnica izborne kampanje republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa iz Indijane izjavila je danas da je srpski list "Nedeljnik" fabrikovao čitav intervju sa Trampom, prenosi portal Politiko.

"Nedeljnik" je objavio delove iz intervjua za koji navodi da je sa Trampom vođen preko savetnice Suzan Rajder Javorovski koja je nadležna za Trampovu izbornu kampanju u Indijani.

Javorovski tvrdi da se taj intervju "nikada nije dogodio".

Povodom ovih tvrdnji oglasio se i "Nedeljnik".

DONALD TRAMP SE IZVINIO SRBIJI ZBOG BOMBARDOVANJA: To je bila velika greška, Srbi su dobri ljudi

"U ovom slučaju ostalo nam je samo da vam objasnimo punu istinu i pružimo sve dokaze koje imamo o intervjuu koji je za samo jedan dan postao tema svetskih medija.

Intervju sa Donaldom Trampom "Nedeljnik" je pokušavao da dobije već duže od godinu dana, otkako se biznismen uključio u predsedničku trku.

Ispostavilo se, kako to u američkoj politici često biva, da se formalnim putevima nije moglo postići mnogo, ali preko ličnih veza jeste. Vladimir Rajčić, srpski producent i glumac iz Sjedinjenih Država, koji nam je u više navrata pružio dokaze da je blizak sa ljudima kandidata za potpredsednika Majka Pensa, ponudio se da pomogne Nedeljniku da dođe do ovog intervjua.

Pitanja smo poslali početkom septembra, pre poslednjeg u nizu skandala Donalda Trampa.

Čekali smo na odgovore dugo, znajući da jedna mala zemlja zaista nije prioritet u jednoj od najdužih i najprljavijih kampanja u istoriji američke demokratije.

Nedeljnik je postavio šest pitanja, ali nam je rečeno da će Tramp odgovoriti na pet.

Foto: Nedeljnik Foto: Nedeljnik

Odgovori su stigli u nedelju, 9. oktobra, rano ujutru po srpskom vremenu, svega nekoliko časova posle druge debate Donalda Trampa i Hilari Klinton.

Mejl koji smo dobili potpisuje Suzan Javorovski, inače šefica izbornog štaba kampanje Donalda Trampa za Indijanu i jedna od viših medijskih savetnika Donalda Trampa.

Proveravali smo ko je Suzan Javorovski, poredili njegove odgovore, koji ni najmanje nisu ličili na prepisku s Rajčićem. Uostalom, verovali smo njemu koga je srpska dijaspora podržala u predstojećoj predsedničkoj kandidaturi u Srbiji kao i filmskom i producentskom stažu koji se da proveriti.

U prepisci s glavnim urednikom Rajčić nam je slao svoje slike s potpredsedničkim kandidatom Majkom Pensom i najvažnijim republikancima. I poklonili smo mu poverenje.

Rečeno nam je da je Donald Tramp saslušao naša pitanja, da su mu važni glasovi Amerikanaca srpskog porekla iz nekoliko država u kojima bi ishod izbora mogao da bude neizvestan. Insistirali smo da imamo uvid u mejl prepisku, kao i da dobijemo fotografiju i potvrde da Vladimir Rajčić zaista ima kontakte u štabovima Donalda Trampa i Majka Pensa. Sve nam je bilo poslato. Uključujući i fotografije Rajčića i Pensa i Rajčića i Suzan Javorovski.

Bez toga, ne bismo objavili ovaj intervju, pošto Nedeljnik nikada za ovih 248 brojeva, koliko postojimo, nije objavio nijednu neproverenu informaciju, a kamoli intervju, koji je od početka zaštitni znak našeg lista. Pre nekoliko meseci platili smo intervju sa ćerkom Moamera el Gadafija, koji ipak nismo nikad objavili jer smo tražili definitivnu potvrdu da je autentičan, i nismo je dobili.

Foto-montaža: Tanjug/AP Foto-montaža: Tanjug/AP

Da li je Nedeljnik, ni kriv ni dužan, upao u žarište američke izborne kampanje, u kojoj se ne biraju sredstva? Da li je tačno to što smo ceo dan slušali iz Trampovog štaba koji je očekivao "pozitivan intervju", kojim bi se pridobili glasovi pravoslavnih glasača i srpske dijaspore, a zatim se ispostavilo da je većina vodećih medija - generalno anti-trampovski raspoloženih - u prvi plan stavila rečenicu da se Tramp izvinio "onima koji su počinili genocid u Srebrenici" i "balkanskom koljaču Slobodanu Miloševiću", iako to ni u jednoj rečenici nije rečeno? Tek, od same Suzan Javorovski, stigao je demanti.

Ne bi to bio ni prvi, a sigurno neće biti ni poslednji put da Donald Tramp pogazi svoje reči. Nemamo razloga da ne verujemo da se sličnim principima - ili njihovim odsustvom - vode i ljudi iz njegove kampanje. Kada taj intervju nije postigao efekte koje je, po njima, trebalo da ima, odrekli su se autentičnosti. Uostalom svedoci smo da Tramp demantuje i video snimak na kojem se jasno čuje šta govori o ženama.

Postoji, naravno, i druga mogućnost, koju će redakcija Nedeljnika istražiti u danima koji su pred nama, kako bismo zadržali ugled koji imamo, i zbog kojeg smo najčitaniji politički časopis u zemlji.

Tramp se izvinio Srbima za bombardovanje 1999. godine, a oni su mu ovako zahvalili! (FOTO)

To je ona da smo bili prevareni, od Vladimira Rajčića pre svega, iako to i dalje posle svih kontakata s njim i obaveštavanja i imena koja nam saopštava ne želimo da tvrdimo.

U tom slučaju, krivica je naša i samo naša. Poverovali smo sagovorniku koji nam je obezbedio dokaze koje smo tražili, i nismo ispunili svoju profesionalnu dužnost da do kraja sumnjamo u njih.

Ne iz zle namere i nikako u želji da svoje čitaoce dovedemo u zabludu, zbog čega im se unapred i u svakom slučaju, ma šta da bude ishod ove zavrzlame, izvinjavamo.

(Telegraf.rs / Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јелена у земљи чуда

    14. oktobar 2016 | 00:51

    Свака част за Недељник.

  • ZB

    14. oktobar 2016 | 12:38

    Rekoh ja juce da uopste nije bitno ko ce biti predsednik Amerike. Svejedno. Svi manipulatori i lazovi. Nas narod se odmah zapali i naziva ga Srbinom i tako to. Mnogo smo smesni.

  • Isko

    14. oktobar 2016 | 08:22

    Verujem u to što govorite. Iz razloga što znamo kakva su đubrad kandidati za američkog predsednika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA