Stanković: U Srbiji se ne trguje organima!

Ministar zdravlja tvrdi da u našoj zemlji nije zabeležen nijedan slučaj preprodaje organa za transplataciju i da će preporučiti Ministarstvu spoljnih poslova da demantuje delove teksta američkog lista koji Srbiju dovodi u vezu s takvim slučajevima

  • 1

Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio da u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj preprodaje organa za transplantaciju. Uprava za biomedicinu, prema njegovim rečima, nema podataka o slučajevima pomenutim u reportaži "Internešnel herald tribjuna", ali su o tome obavešteni i nadležni državni organi koji će sprovesti istragu.

Stanković je rekao da se imena osoba koja se navode u tekstu u "Herald tribjunu" ne nalaze na listama zdravstvenih ustanova u kojima se obavlja transplantacija, kao ni na spiskovima osoba koje su primile ili donirale organe.

Kontrolu medicinske dokumentacije o transplantaciji organa, kako je rekao, nije teško obaviti, jer se ona čuva 30 godina.

- Mi smo u okviru naše Uprave za biomedicinu detaljno proverili i analizirali podatke koje je naveo taj list, a zatim obavestili i nadležne organe o tome i očekujemo da će oni u narednom periodu istražiti detalje - rekao je Stanković.

List "Internešnel herald tribjun" je u reportaži o trgovini organima naveo da se crno tržište ljudskih organa poslednjih godina, u vreme ekonomske krize, sa Dalekog istoka i Južne Amerike preselilo u Evropu, a da je jedna od zemalja koja je time pogođena i Srbija.

Stanković je ukazao i da će Ministrarstvo zdravlja uputiti dopis Ministarstvu spoljnih poslova sa sugestijom da dematuje delove teksta objavljene u američkom listu.

- Interesantno je da se ovakav izveštaj nađe na naslovnoj strani ovako uglednog lista i da je baš objavljen u situaciji kada su u nekim okolnim zemljama pohapšeni određeni ljudi i lekari sa optužbom za trgovinu organima - naglasio je Stanković.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA