TAJLAND ĆE TUGOVATI GODINU DANA I SVI ĆE NOSITI CRNU I BELU BOJU: Obožavali su svog preminulog kralja (FOTO) (VIDEO)

Bumibol je bio najbogatiji monarh na svetu i jedan od najbogatijih ljudi

  • 3

Tajlandski kralj Bumibol Aduladej preminuo je juče posle duge bolesti. Građani Tajlanda su u stanju šoka, a period tugovanja trajaće godinu dana.

Preminuo tajlandski kralj Bumibol Aduladej, monarh sa najdužom vladavinom na svetu

- Kralj je preminuo u miru, u bolnici Siriraj - u 15.52 po lokalnom vremenu, navela je pres služba kraljevske porodice u saopštenju, prenosi AFP.

Zastave na svim vladinim zgradama, školama i ustanovama biće na pola koplja 30 počev od petka, saopštio je kabinet premijera.

Kralj Bumibol, monarh sa najdužom vladavinom na svetu, veoma je poštovan na Tajlandu. Tokom sedam decenija na tronu važio je za ličnost koja ujedinjuje zemlju, a intervenisao je u situacijama koje su pretile da izazovu krizu.

Za većinu od 68 miliona građana, pokojni kralj bio je stub stabilnosti u turbulentnim vremenima kada je Tajland doživeo veliku industrijalizaciju, ali i parlamentarnu demokratiju tokom koje se dogodilo čak deset vojnih udara.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Bumibol je bio najbogatiji monarh na svetu i jedan od najbogatijih ljudi. Magazin "Forbs" procenio je njegovo bogatstvo 2011. godine na više od 30 milijardi dolara.

Ovo su pet stvari koje bi trebalo da znate o nasleđu preminulog tajlandskog kralja:

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- 88-godišnjak je bio monarh sa najdužom vladavinom na svetu. Nasledio je presto sa 19 godina odmah posle II svetskog rata.

- Bio je izuzetno poštovan i cenjen. Građani i strani lideri gledali su na njega kao čoveka koji stoji čvrsto na nogama uprkos tome što je bio najbogatiji monarh na svetu.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Tajland će tugovati za svojim preminulim kraljem godinu dana, a svi zabavni događ

aji biće sa minimalnom bukom. Građani će nositi odeću bele ili crne boje kao znak poštovanja prema svom kralju.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Nelegalno je pričati o kralju bilo šta loše jer zakon na Tajland zabranjuje bilo kakvu kritiku monarhije. Oni koji ga prekrše suočavaju se sa 15 godina zatvora, čak i ako su u pitanju turisti.

- Njegov naslednik, prestolonaslednik Maha Vadžiralongkorn nije naročito popularan na Tajlandu. Više vole njegovu sestru, princezu Maha Čakri Sirindhorn, ali je njen brat naredni naslednik trona.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran61

    14. oktobar 2016 | 16:03

    Tako su ovde plakali za Titom. Bash!

  • Predator drvoseča

    14. oktobar 2016 | 20:24

    Netreba puno plakati za nikim kad umru , čovek se žali dok je živ I čoveku treba pomoći jer kad umre on je samo leš u fazi raspadanja koje će se u delekoj dalekoj budućnosti fosilizovati I pretvoriti u kamen .

  • matori

    15. oktobar 2016 | 10:29

    A tek cemo plakati....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA