≫ 

Počinju istorijski pregovori Vašingtona i Moskve u Švajcarskoj

Pre nego što su razgovori i počeli, Lavrov je "ugasio svaku nadu" izjavom koju su prenele ruske novinske agencije da ''nema nikakva očekivanja od najnovijih diplomatskih napora''

  • 4

U Lozani danas počinju diplomatski pregovori o konfliktu u Siriji, prvi nakon bilateralnih pregovora Vasingtona i Moskve o primirju početkom ovog meseca.

BAŠAR AL ASAD PORUČIO: Zapad nikada neće trpeti nezavisnost bilo koje zemlje (FOTO)

Dok u Alepu traju smrtonosni nemiri, održava se sastanak američkog državnog sekreatra Džona Kerija sa ruskim ministrom spoljnih poslova Segejom Lavrovim i diplomatama iz Ujedninjenih nacija u Lozani.

Pre nego što su razgovori i počeli, Lavrov je "ugasio svaku nadu" izjavom koju su prenele ruske novinske agencije da ''nema nikakva očekivanja od najnovijih diplomatskih napora'', navodi AFP.

Sličan stav ima i izvor AFP-a iz vrha francuske diplomatije koji je rekao da "kada sagleda rezultate ranijih napora, najiskrenije - krajnje je skeptičan po pitanju uspeha današnjih", prenela je agencija.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Izvori iz SAD delegacije, koja je u pratnji Kerija, navode da se od današnjih razgovora očekuje "pronalaženje ideja za zaustavljanje konflikata, a ne pronalaženje rešenja za hitan prekid vatre", navodi AFP.

Keriju i Lavrovu će se priključiti izaslanik UN-a za Siriju Stafan De Mistura i šefovi diplomatija Turske, Saudijske Arabije i Katara koji podržavaju sirijske opozinione snage.

Sastanku će prisustvovati i Mohamad Javad Zafir, ministar spoljnih poslova Irana koji podržava vladu sirijskog predsednika.

Osim navedenih, zvaničnici SAD-a su najavili prisustvo i šefova diplomatija Egipta, Iraka i Jordana.

Napetosti između Rusije i SAD najgore od 1973. godine

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ambasador Rusije pri UN tvrdi da su napetosti sa SAD verovatno najgore od rata na Bliskom istoku 1973. kada su Egipat i Sirija napali Izrael, prenose danas agencije.

Čurkin je ocenio da su hladnoratovski odnosi između Sovjetskog saveza i SAD 1973. bili drugačiji nego današnji odnosi SAD-Rusija, navodi AP.

- Mislim da je opšta situacija prilično loša u ovom trenutku - kazao je Čurkin.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sarapa

    15. oktobar 2016 | 10:19

    Interesuje me dal se ovaj Keri botoksuje, nekako mu je izraz lica ne prirodan. A i poseća me na glumca koji je glumio u filmu policijac manijak

  • INFO

    15. oktobar 2016 | 10:33

    AHAHAH da ovaj keri, ima neku plasticnu facu kao da je iz horor filma ispao........................................ Nego ovo 12 put da amerika i rusija imaju "istorijski" pregovor, nadam se da su amerikanci shvatili da u ovom momentu i rusija odlucuje o dosta stvari , te da ce dogovor biti uspesan.Multipolaran svet je zaziveo nadam se , da ce u njemu amerika i rusija popraviti terorirzam, glad i siromastvo u svetu.

  • Uroš d'dorf

    15. oktobar 2016 | 10:43

    Zatvoriti ih i nepustati napolje!resenje dolazi za manje od48sati!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA