Crkva Svetog Save u Njujorku je izgorela do temelja, a sada su Srbi u Americi iskusili novi užas

Na muzej je stavljena hipoteka i uzeta pozajmica od američkih investitora koji su bez oklevanja pokrenuli postupak prinudne porodaje muzeja

  • 26

Čuveni muzej "Sveti Sava" u Čikagu, jedini sprski muzej u tom delu Amerike i jedna od najvrednijih nekretnina naše zajednice u emigraciji, uskoro više neće postojati jer ide na doboš zbog duga od 300.000 dolara.

SRPSKA CRKVA U NJUJORKU IZGORELA ZBOG STEPINCA: Amerikanci tvrde da je NAMERNO SPALJENA (VIDEO)

Naime, radi plaćanja ovog duga, na zgradu je stavljena hipoteka i uzeta pozajmica od američkih investitora, koji su nedavno bez oklevanja pokrenuli postupak prinudne porodaje muzeja, odnosno "sprske kuće", kako je većina zove.

Za ovoliki iznos duga, ali i neskrivenu želju da se kuća otuđi, deo sprske dijaspore u Čikagu krivi upravu Muzeja s predsednikom Žikom Pavlovićem i sekretarom Vesnom Nobl na čelu.

- Uprava nam je rekla da je plaćen porez od 300.000 dolara. Kasnije smo saznali da je novac uzet od tajanstvenog investitora iz Njujorka, koji će, prema našim saznanjima, tu sagraditi ekskluzivne apartmane i naravno da neće brinuti o očuvanju srpske tradicije - kaže za "Kurir" Nebojša Z., jedan od članova Saveta srpskih organizacija Čikaga, koji je pokrenuo i peticiju da se "srpska kuća" spase.

Foto: serbianamericanmuseum.org Foto: serbianamericanmuseum.org

Savet srpskih organizacija, ali i predstavnici SPC u Americi s vladikom Longinom, episkopom novogračaničko-srednje-zapadnoameričkim, na čelu žele finansijski da pomognu očuvanju "srpske kuće" u Čikagu.

- Pozvali su Srbe iz dijaspore da se učlane u Muzej i članarinom pomognu. Međutim, uprava to uporno odbija, ne žele ni da sazovu sastanak s nama, dugogodišnjim članovima, i insistiraju na prodaji kuće. Poseban problem prestavlja to što ne žele da nam pokažu nijedan ugovor koji su sklopili - kaže Nebojša.

"Sprska kuća" je već više od šest decenija smeštena u zgradi iz 1905. godine, čija se vrednost procenjuje na oko dva miliona dolara, dok samo zemljište na elitnoj Beri aveniji u Čikagu ide i do četiri miliona.

Uprava muzeja i ranije je nameravala da zgradu na jednoj od najelitnijih ulica Čikaga proda za 3,9 miliona dolara, međutim ostaje nejasno kome će zapravo ići u džep pare od prodaje.

- Ne zna se na koga se vodi kuća ni gde se ti papiri nalaze - očajan je Nebojša i dodaje da je postojala inicijativa da ova zgrada postane generalni konzulat Srbije i kulturni i verski centar dijaspore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskrena

    16. oktobar 2016 | 09:29

    Zbog cega SPC koja je prebogata, ne odvoji bednih 300.000 dolara i sacuva crkvu Svetog Save? Neka malo smsnje vozni park vladikama i eto 300.000 bez imalo muke

  • Gracanin

    16. oktobar 2016 | 01:09

    Neki bi prodali prvi red svoje sahrane!

  • Mima

    16. oktobar 2016 | 10:06

    Prokleti novac sveće žrtvovati i ono štoje božje ,Srbi stiditese mislila sam da su srbi u Americi primili njihove kako kažu ameri demokratije ni humanosti ni ponosa ni srama samo novac srbi jadniste ni crkve što postoje vekovima vama ne znače ništa baš ste hulje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA