EU ponovo uvodi granice?

Dogovor predviđa mogućnost uvođenja graničnih kontrola na nacionalnim granicama na šest meseci u vanrednim okolnostima, poput priliva velikog broja migranata

  • 0

Ministri unutrašnjih poslova EU dogovorili su se danas na sastanku u Luksemburgu o mogućnosti uvođenja privremenih kontrola unutar Šengenskog prostora u slučajevima nekontrolisanog priliva migranata na spoljne granice tog područja.

Na istom sastanku Saveta, odlučeno je da Evropski parlament više nema prava da blokira takve mere, već samo da se izjasni u vezi sa njima, što je naišlo na oštru osudu predsednika EP Martina Šulca.

Dansko predsedništvo EU je putem Tvitera potvrdilo da je ministarska odluka donesena jednoglasno.

Dogovor predviđa mogućnost uvođenja graničnih kontrola na nacionalnim granicama na šest meseci, s mogućnošću produženja na dodatnih šest meseci u slučajevima kada jedna od zemalja članica, čije granice predstavljaju spoljne granice Šengenskog prostora, nije u stanju da osigura granice u vanrednim okolnostima, poput priliva velikog broja migranata, prenela je hrvatska agencija Hina.

(I. M./Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA