PRODUŽEN ROK I ZA DOKTORE NAUKA: Rešen problem studiranja po starom programu

Predsednik odbora za prosvetu Muamer Zukorlić pojasnio da će na osnovu zaključka ministarstvo prosvete raditi uputstvo o primeni člana 94, Zakona o visokom obrazovanju, te da će to uputstvo biti obavezujuće

  • 3

Stari studenti doktorskih i magistarskih studija imaju na raspolaganju  još dve godine za završetak studija zahvaljujući amandmanu koji je danas jednoglasno usvojio Skupštinski Odbor za obrazovanje.

Da li će STARIM STUDENTIMA kojima je ostao jedan ispit do kraja biti poništeni svi POLOŽENI ISPITI?

Predsednik odbora za prosvetu Muamer Zukorlić, rekao je gostujući na TV Pink, da je prva verzija vladinog predloga bila da se omogući dve godine produžetka za stare studente osnovnih studija, a da na to nemaju pravo studenti magistarskih i doktorskih studija.

- Zalagao sam se da svi polaznici studija iz tog vremena imaju isti status. Još logičnije je bilo da magistrantima i doktorantima, kao naučnim radnicima treba više vremena, s obzirom na prilično umornu birokratiju na fakultetima - naglasio je Zukorlić.

Osim amandmana za produžetak doktorskih i magistarskih studija po starom programu, Odbor za prosvetu, rekao je Zukorlić, usvojio je zaključak da se za prve tri generacije Bolonjaca produži školovanje i da dobiju još po godinu dana za završetak studija.

- Prve tri generacije Bolonjaca su neka vrsta žrtve Bolonjskog procesa, prvi su ušli u proces, a fakulteti i sistem nisu bili spremni za to - rekao je Zukorlić.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

On je pojasnio da će na osnovu zaključka ministarstvo prosvete raditi uputstvo o primeni člana 94, Zakona o visokom obrazovanju, te da će to uputstvo biti obavezujuće.

Kako kaže, zameraju mu da je popustljiv prema studentima, jer se zalaže za to da su studenti ciljna grupa, da zbog njih postoje univerziteti, a ne zbog profesora.

- Koliko discipline zavodimo studentima, to moramo isto činiti i profesorima. Znamo da postoje pojedini profesori koji su jači od fakulteta i univerziteta - rekao je Zukorlić.

Govoreći o položaju državnih i privatnih fakulteta, on je rekao da mora nestati monopola i upitao se zašto bi student na državnom fakultetu dobio stipendije od države, a studenti na privatnom ne, a i jednom i drugom roditelj plaća porez državi.

(Telegraf.s / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sava

    20. oktobar 2016 | 21:17

    Nesto vam bolonjske reforme ne idu od ruke.

  • Marko

    20. oktobar 2016 | 21:22

    Ma kakvi naučnici,prisustvovao sam nekim odbranama doktorata,sramota za šta dobijete titule doktora nauka,gde su ti silni naučnici koji uglavnom ničim ne unaprede nauku i za te siline Srpske naučnike koji nemaju veze sa naukom niko nigde sem u njihovim ofisima nije čuo.

  • Sava

    20. oktobar 2016 | 21:17

    Nesto vam bolonja ne ide od ruke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA