MIGRANTI PROTESTUJU NA LEZBOSU: Besni su jer im ne daju azil (FOTO)

Demonstranti su, prema rečima portparola EASO Žan Pjer Šembrija, bacali petrol bombe dok su u toku bili intervjui za tražiocima azila

  • 2

Tražioci azila na grčkom ostrvu Lezbos danas su napali prostorije Evropske kancelarije za podršku azilu (EASO) u znak protesta zbog odlaganja u bavljenju zahtevima za azil, saopštili su grčki i evropski zvaničnici.

KA SRBIJI ĆE KRENUTI MILION I PO MIGRANATA: Novi izbeglički talas preti Balkanu

Portporol policije na Lezbosu rekao je da je oko 70 osoba, većinom iz Pakistana i Bangladeša, bacalo kamenje i zapaljenu ćebad na objekte EASO u izbegličkom kampu Moria i zapalili tri privremene kancelarije zvaničnika, koji se bave pitanjima azila, prenele su agencije.

Niko nije povredjen, a policija je uhapsila desetak osoba, javio je AFP dodajući da je požar brzo ugašen.

Demonstranti su, prema rečima portparola EASO Žan Pjer Šembrija, bacali petrol bombe dok su u toku bili intervjui za tražiocima azila. Osoblje EASO evakuisano je iz kampa, naveo je Rojters.

- Spalili su jutros naše kancelarije. Proces se za sada neće nastaviti. Moramo da procenimo bezbednosne probleme i s naše tačke gledišta, potrebno nam je veće prisustvo grčke policije - rekao je on. Kako javlja ANA, ukupno 336 osoba stiglo je na grčka ostrva na severu Egejskog mora u poslednja tri dana čime se broj migranata i izbeglica, koji su tražili azil u toj zemlji i ostali "zaglavljeni" na Samosu, Hiosu i Lezbosu povećao na 11. 559.

A no of EASO mobile office were today damaged in Moria. All staff & migrants r safe. EASO Ops in Moria suspended for today pic.twitter.com/6OreZTrkVN

— EASO (@EASO) October 24, 2016

Na grčko ostrvo Hios sinoć je stiglo 64 migranata i izbeglica, dok je na Samos došlo njih 21 u poslednja 24 časa. Više od 15.000 tražilaca azila živi u prenatrpanim kampovima na grčkim ostvrima u blizini Turske. Na razmatranje zahteva za azil čeka se više nedelja ili meseci.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA