≫ 

Doktor Štimac izvadio pacijentu tumor kroz obrvu! (FOTO)

Na pitanje šta tačno znači minimalno invazivni pristup, objasnio je da se to odnosi na onaj operacijski pristup koji minimalno oštećuje kožu, potkožne strukture i kost

  • 1

Riječka neurohirurgija nastavila je niz inovativnih operacija. Nakon ugradnje 3D štampanih veštačkih pršljenova, planiranja operacija na individualnim 3D modelima, operacije tumora hipofize kroz nos, uveli su i minimalno invazivne procedure. Tako je pacijentu u KBC-u Rijeka izvađen tumor kroz obrvu.

Ova žena rodila je ISTU BEBU DVA PUTA i doktori su joj pomogli u tome! KADA SAZNATE RAZLOG, SVE ĆE VAM BITI JASNO! (FOTO)

Operaciju je izveo poznati neurohirurg dr Dinko Štimac koji je u razgovoru za Index.hr otkrio kako je protekla operacija.

- Pristupio sam u lobanju kroz rez u obrvu i tako uklonio metastatsku promenu u orbiti (koštana šupljina u koju je smešteno oko). Operacija je protekla uredno, bez komplikacija, kako i rani postoperativni tok. Tumor je u celosti uklonjen. Takav pristup se može koristiti i za pristup na druge promene u lobanji, od aneurizmi, tumora, cisti, do otvaranja treće moždane komore kod hidrocefalusa - kaže dr Štimac.

Na pitanje šta tačno znači minimalno invazivni pristup, objasnio je da se to odnosi na onaj operacijski pristup koji minimalno oštećuje kožu, potkožne strukture i kost. No, isto tako je naveo da ovakav pristup ne osigurava uvek i maksimalnu delotvornost zahvata.

- Minimalna invazivnost prema koži i kosti ne znači uvek i minimalna invazivnost prema važnim strukturama (prema mozgu ili oku). Zato je važno pri planiranju operacije odrediti kojim će se pristupom osigurati maksimalna delotvornost samog zahvata, uz minimalnu traumu zdravih struktura unutar lobanje. Ako je učinkovitost ista, onda se odlučujemo za minimalno invazivne pristupe. Nikada se ne bira minimalno invazivni pristup na štetu konačne učinkovitosti zahvata. Pri planiranju operacije procenili smo da minimalno invazivni pristup kroz obrvu neće uticati na delotvornost zahvata, što se pokazalo tačnim - rekao je doktor.

Foto: KBC Rijeka Foto: KBC Rijeka

Naveo je i da takvi zahvati ne traju kraće od klasičnih pristupa. Jedinu su rez na koži i otvor na kosti manji. Objasno je da se na minimalno invazivne zahvate odlučuje samo u slučaju kada proceni da je rizik od velikih komplikacija mali.

Otkako je u avgustu 2015. godine stigao na mesto predsednika Klinike za neurohirurgiju uveo je dosta noviteta, a ugradnja 3D štampanih veštačkih pršljenova koju je izveo, bila je prva takva operacija na svetu.

Mnogi su ga još tada povezali sa upravnikom KBC Rijeka Davorom Štimcem budući da nose isto prezime, no on kaže da nisu rodbinski povezani. Na pitanje koja će biti sledeća novina u neurohirurgiji rekao je da inspiracije dolaze usput.

- Obično kroz teškoće i probleme, koji pokreću mentalne kapacitete u traženju rešenja za boljim i lakšim. No, svakako nas raduje dolazak aparature za neuronavigaciju koju nam je upravnik obećao. To će nam omogućiti da radimo još bolje, brže i kvalitetnije - zaključuje doktor Štimac.

(Telegraf.rs/Izvor: Index.hr)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • livia

    25. oktobar 2016 | 23:47

    Bravo, doktore Štimcu, na inovativnosti! Koristiće čovečanstvu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA