OPASNA PORODIČNA TRADICIJA: Tata, mama i deca zajedno gase požare

Majka vodi sinove na intervencije usred noći i odlaske na opasne terene jer to radi i tata

  • 0

Nije neobično da deca krenu stopama roditelja, ali slučaj porodice Blažević iz Rijeke, kod kojih se već treća generacija bavi opasnim i plemenitim zanimanjem kao što je vatrogasna služba, svakako se izdvaja od ostalih.

>>> PEKLI RAKIJU A ONDA JE NEŠTO PUKLO: Cela garaža je počela da BUKTI, sve je izgorelo!

- Moj otac je bio vatrogasac od 1963. godine. Tako sam i ja sledio njegove stope, a zatim i moja supruga sinovi. To je kod nas stvar tradicije i način života - objašnjava 42-godišnji Sanjin Blažević.

On iza sebe ima već 23 godine iskustva kao pomoćnik komandanta za operativu Javne vatrogasne postrojbe Rijeke i komandant Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) "Halubjan Viškovo". Pošto ga je na posao stalno vozila supruga Sanja (43), događalo se da je u DVD-u provodila više vremena nego kod kuće, pa se i sama “zarazila” ovom plemenitom profesijom i pridružila ekipi.

Danas, posle deset godina rada u DVD-u "Halubjan" kao podoficir, svima je poznata i kao mama vatrogasne porodice koja, osim obavljanja logističkih poslova, vredne momke uvek dočekuje toplim čajem i jelom. Stopama roditelja krenuli su i sinovi Matija (18) i Borna (15). Matija, koji je već sa šest godina otišao na svoje prvo takmičenje, ove godine upisao je vatrogasnu školu.

Složna porodica navikla je na vatrogasni život od iznenadnih intervencija usred noći do strepnje pri odlasku na opasne terene.

- Uvek postoji opasnost od nepoželjnog i čovek se nikad ne navikne na nesreće, ali jednostavno vremenom izgradite odbrambeni mehanizam i fokusirate se na posao. Najteže je kad izgubite kolegu ili kad ljudi smrtno stradaju, poput tragedije na Kornatima, koja je svima ostavila trag na srcu, ali napred nas guraju situacije kad uspemo da pomognemo ljudima, od kojih mnogi imaju potrebu da dođu i zahvale se ili pošalju pismo. Nijedna medalja nije jača od tog - priča Sanjin koji je strastveni kolekcionar vatrogasne opreme.

Svoju bogatu kolekciju skuplja već deset godina i u prostorijama DVD-a više nema mesta za eksponate.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA