• 26

KRAJ ZA ZASTAVU AUTOMOBILE: Proglašen bankrot najpoznatije fabrike u Jugoslaviji

- Proglašenje bankrotstva znači da će biti prodavana imovina radi namirenja poverilaca - rekao je stečajni sudija Branislav Jovović

  • 26

Privredni sud u Kragujevcu doneo je rešenje o bankrotstvu preduzeća "Zastava automobili AD" u stečaju. Predsednik Privrednog suda i stečajni sudija Branislav Jovović rekao je agenciji Beta da je doneo rešenje o bankrotstvu jer do predviđenog roka, 21. oktobra niko nije podneo plan reorganizacije fabrike.

Ovo su bili 13 najpopularnijih automobila u bivšoj Jugi (FOTO)

POSLEDNJI STVARNO UŽASAN AUTO: Evo kako je BBC ocenio "juga"!

- Proglašenje bankrotstva znači da će biti prodavana imovina radi namirenja poverilaca - rekao je Jovović.

Pred Privrednim sudom u Kragujevcu juče je održano prvo poverilačko ročište u stečajnom postupku nad preduzećem "Zastava automobili AD" na kome je prihvaćen izveštaj poverenika stečajnog upravnika Agencija za licenciranje stečajnih upravnika o ekonomsko finansijskom stanju fabrike.

Navedeno je da obaveze preduzeća iznose oko 40 milijardi, a najveća su dugovanja Pariskom i Londonskom klubu (oko 24,5 milijardi dinara) i Fondu za razvoj Republike Srbije (oko 10 milijardi dinara).

Nenaplaćena potraživanja stečajnog dužnika su nekoliko desetina puta niža od obaveza i iznose oko 650 miliona dinara.

Foto: Tanjug/Mioljub Mile Jelesijević

Foto: Tanjug/Mioljub Mile Jelesijević

U stečajnu masu ušla je, pored ostalog, gotovina sa dva računa u iznosu oko 350 miliona dinara, nekretnine u vrednosti 95 miliona, kao i oko 200 miliona za koje je procenjena mogućnost naplate.

Fabrika "Zastava automobili AD" koja je 1980-tih godina zapošljavala nekoliko hiljada radnika, dočekala je letos otvaranje stečaja sa samo troje zaposlenih.

(Telegraf.rs / Beta)

Komentari

  • Ivan Jovanovic

    A sta se cekalo do sada? I ko ce da plati te milijarde?

  • Ivan Jovanovic

    Imaju gotovinu na racunu?????

  • Kragujevcanka

    A gde su sada svi ti silni direktori i rukovodioci? Imalo ih je na hiljade! Pokupili sve sto su mogli i svojo decici pootvarali razne firme, kako bi i dalje mogli da "rade" i verovatno ne placaju poreze, doprinose i ostalo

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima