NAJSREĆNIJI ČOVEK NA BALKANU: Stranac kupio kuću za male pare i pronašao OGROMNO BOGATSTVO U NJOJ!

Vlasnik ovog dela palate Tamas Veres Aron je ljubitelj starina i čovek koji poštuje zakon

  • 6

Naočare, novčići, kocka, pečat, pismo i keramika, nakon što su pre mnogo godina tamo dospeli, pronađeni su među gredama tokom arheološkog dela posla na restauraciji palate Barbieri na trogirskom poluostrvu, a njihov pronalazak će biti tek uvod u spektakl koji će se dogoditi u nastavku posla, piše Slobodna Dalmacija. 

Ovom Makedoncu s neba je pao kamen koji vredi hiljade evra. Ali on neće da ga proda (FOTO)

Istoričari umetnosti će imati posla, a evo i razloga sa novu postavku u proračunu Ministarstva kulture. Za ovaj srećan događaj zaslužno je podudaranje nekoliko stvari. Prvo, vlasnik ovog dela palate Tamas Veres Aron je ljubitelj starina i čovek koji poštuje zakon. A zakon kaže: pre bilo kakvih rekonstrukcijskih poslova na starim nalazištima, javiti se Konzervatorijumu Ministarstva kulture i radove sprovesti prema pravilima koja oni postave. Uprkos tome, do sada se prosečno događalo da se po prastarim palatama i kućama nekontrolisano povade ili ogule drvene grede i cela "rekonstrukcija" sprovede bez konsultacija i kontrole konzervatora. 

Foto: Wikipedia/Ante Perkovic Foto: Wikipedia/Ante Perkovic

Vlasnici su srećni što su zaobilazeći dosadna pravila uštedeli nešto, iako se pri tome događa da sami sebi naprave štetu koja se, najprostije rečeno, može brojati u desetinama hiljada evra. Kao što vidimo, Veresova odluka o poštovanju zakona ovog puta je nagrađena, jer slike ostaju u njegovom vlasništvu.

Nakon konsultacija s Konzervatorijumom, angaživan je arhitekta Iva Vojnović za izradu potrebnog elaborata, a on je zbog tog dela posla u pomoć pozvao "eLABRO", firmu specijalizovanu za konzervatorijumske i restauratorske usluge. To je druga sretna okolnost za celu priču, jer bez njihove pedantnosti teško da bi se ušlo u trag umetninama skrivenim iza više slojeva boje.

Gledali su zalazak sunca na plaži, a onda je pesak bljesnuo. Približili su se i otkrili tajnu staru 400 godina (FOTO) (VIDEO)

Ukusi neke epohe mogu se pratiti preko slojeva obje na zidu: zadnji sloj je "jupol", ispod toga je oslikavanje valjkom s uzorkom cvetića, gašenim vapnom. Bilo je poželjno biti strpljiv s tim.

- Pigment kojim su ovi akvareli naslikani poslaćemo na analizu kako bismo utvrdili njegovo poreklo. Takođe, uzrok drva ćemo poslati na analizu u Institut "Ruđer Bošković" da bi se odredila njegova starost, oni metodom C14 mogu u par godina odrediti koliko je nešto staro, i to ide relativno brzo, rekla je istoričarka umetnosti Anita Brakus Kedžo, članica ekipe koja je otkrila slike, za Slobodnu Dalmaciju. 

(Telegraf.rs / Izvor: Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot # 1

    26. oktobar 2016 | 18:20

    Sve cete vi Rvati prodati za tepsiju ribe Iz jadrana koja vise nije ni vasa! Bicete tudjini u "vasoj" zemlji! Sta ces, Njofra vam doneo slobodu od "zlih " Srba , a sad ste robovi onima kojima ste bili robovi-konjusari pre tih "zlih" Srba koji su vam mast cedili! Jedino mi zao onih postenih ljudi, verujem da ih ima kao momci I devojke Iz ZIVOG ZIDA i slicni njima , oni nezasluzuju da budu robovi kao oni sto razbijaju cirilicne table!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA