SRBIJA ĆE MOŽDA DOBITI I TREĆI AUTO-PUT: Spojiće Pančevo i Temišvar, a biće dug 130 kilometara

Auto-put Pančevo-Alibunar-Vršac-Temišvar, dužine 130 kilometara, deo je ambicioznih planova izgradnje novih saobraćajnica u Srbiji

  • 16

Auto-put od Pančeva do Temišvara, koji se u Beogradu spaja sa koridorom 11, čeka studiju izvodljivosti a najzainteresovaniji su Italijani jer bi se ovim putem spojili sa lukom Bar.

NA PETLJI KOD PANČEVAČKOG MOSTA - HAOS DO NOVEMBRA: Evo kojim će se alternativnim putem ići do Beograda! (FOTO)

Italijani, koji u Rumuniji imaju više od 11.000 preduzeća, najviše su zainteresovani za ovaj putni pravac u dužini od 130 kilometara, jer imaju potrebu da se saobraćajno povežu sa Lukom Bar u Crnoj Gori.

Predviđa se da bi prvi kilometri  saobraćajnice za Južni Banat mogli da počnu da se grade za tri godine a Beograđanima je od značaja jer je planirano da se u prestonici spoji sa Koridorom 11.

Projekat izrade studije je vredan 9,3 miliona evra i planirano je da se većim delom finansira iz IPA programa prekogranične saradnje, uz obavezno učešće obe države, pišu Večernje novosti.

Ovaj strateški projekat odobren je pre nekoliko dana na drugom sastanku Zajedničkog odbora za praćenje INTERREG programa IPA između Rumunije i Srbije.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Saša Pavlov, prvi čovek Pančeva, smatra da bi izgradnja ove saobraćajnice učinila da ovaj grad bude mnogo konkurentniji.

Pavlov tvrdi da ima nekoliko investitora koji već posluju u Rumuniji, a zainteresovani su da poslovanje presele u Pančevo.

Studija će u stvari dati odgovor kojom trasom će tačno prolaziti auto-put, ali ona ne može zaobići Pančevo. Ovde živi 125.000 ljudi, a u okrugu nas ima 350.000. Mi smo centar Južno-bačkog okruga i stanovnicima drugih opština je dobra veza sa Pančevom izuzetno bitna, kaže Pavlov.

Projekat je odobren pre nekoliko dana na drugom sastanku Zajedničkog odbora za praćenje INTERREG programa IPA između Rumunije i Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Timocanin

    26. oktobar 2016 | 16:43

    A Istocna Srbija ? Pa i ovde zive ljudi . Najgori putevi u Evropi kladim se Zajecar,Negotin ,Kladovo i ostala mesta .

  • Pakistanac

    26. oktobar 2016 | 16:59

    U kom veku ce biti zavrsen?

  • Čarls Bronson

    26. oktobar 2016 | 16:28

    Lepo . Samo da račun ne bude tri puta veći od realnog .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA