VELIKO OTKRIĆE: U Viminacijumu pronađen skelet mužjaka mamuta! (FOTO)

Fosil mamuta je slučajno otkriven kada su arheolozi krenuli u obilazak lokaliteta i uočili kost koja viri iz zemlje na vrhu litice kostolačkog ugljenokopa

  • 0

U antičkom parku Viminacijum, u blizini sela Stari Kostolac, arheolozi su otkrili fosil mamuta, na litici visokoj oko 50 metera.

Dr Miomir Korać, direktor Viminacijuma i rukovodilac istraživanja, smatra da je ovaj fosil mnogo stariji od prethodnog, otkrivenog u junu 2009. godine, koji pripada mamutici Viki.

- Reč je o velikom otkriću koje će, najverovatnije, pokazati da se ovde nekad nalazilo groblje mamuta. Ovaj fosil je sigurno star nekoliko miliona godina, ali će precizne podatke imati tek pošto on bude u celosti iskopan. Trenutno ovde radi mala grupa ljudi, jer je reč o veoma rizičnoj litici, pa iskopavanja moraju da se izvode sporo i pažljivo - kaže dr Korać.

Do ovog otkrića došlo je sasvim slučajno, u sredu uveče, kada je grupa arheologa krenula u obilazak lokaliteta. Slučajno su uočili kost koja viri iz zemlje, na vrhu litice, koju je napravio bager kostolačkog ugljenokopa. Pošto se ispostavilo da je otkrivena kost kljova velikih dimenzija, oko 1,5 metara, najverovatnije da se radi o odraslom mužjaku mamuta.

- Iskopavanje se snima iz specijalne letilice, koja se zove optokopter. Ova naprava, nalik velikom, metalnom pauku, zahvalna je za snimanje na teško pristupačnim terenima, pa nam je u ovom poslu dragocena. Snimanje obavlja Nenad Petrović, dok Dejan Kremić, kao pilot, upravlja optokopterom sa zemlje – objašnjava Korać.

Za sada se može zaključiti da je reč o mamutu daleko većem od mamutice koja je, zbog Viminacijuma na kojem je pronađena, nazvana “Vika”, za čije se kosti procenjuju da su stare oko pet miliona godina.

- Sudeći po kosti na koju smo naišli, ovaj mamut je daleko većih dimenzija od mamutice Vike, koja je visoka oko 4,5, a duga oko šest metara - kaže dr Korać.

On je naveo da su, odmah po pronalaženju kosti, obustavljeni svi radovi rudara na ugljenokopu, kako se ne bi ugrozili dragoceni ostaci džinovskog mamuta.

(D. Knežević / Foto: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA