≫ 

"STRPLJIVO ČEKAJTE": Kusturica snima film o Muhiki i piše dve knjige

Kusturica je rekao da je Muhika potpuno netipičan junak, koga je list "Independent" nazvao "najsiromašnijim predsednikom u svetu ne poznajući njegovu biografiju"

  • 2

Reditelj Emir Kusturica izjavio je danas da snima film o bivšem urugvajskom predsedniku Hoseu Muhiki, a na pitanje kada će biti domaća premijera njegovog ostvarenja "Na mliječnom putu", slavni autor kaže - kada prođe zima.

Najsiromašniji predsednik na svetu sa Kusturicom otvorio PRVI SAJAM KNJIGA u Andrićgradu!

KUSTURICA PRIČA S NAJBOLJIM PREDSEDNIKOM NA SVETU: Obavezno pročitajte razgovor dvojice CAREVA!

Kusturica je, nakon promocije knjige "Sećanje ćelijaša" na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, rekao Tanjugu da će njegovo novo ostvarenje sa Monikom Beluči u glavnoj ulozi, ipak biti prikazano na festivalu "Kustendorf" u Drvengradu, kao i da piše dve knjige, a čitaocima poručuje: "Strpljivo čekajte".

Knjiga "Sećanje ćelijaša", koju su napisali Eleutario Fernandes Ujdobro i Maurisio Rosenkof o zatvorskim danima Muhike, predstavljena je danas na štandu Andrićevog instituta, koji je objavio to izdanje.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Kusturica je rekao da je Muhika potpuno netipičan junak, koga je list "Independent" nazvao "najsiromašnijim predsednikom u svetu ne poznajući njegovu biografiju".

- Mene ta biografija podseća na film ''Taksista'' u kome čovek praktično prolazi kroz sve faze koje rezultiraju pomirenjem i smirenjem. Muhika je čovek koji je svoje političke ideje platio najskuplje na svetu, a da je prihvatio ideju svih ostalih predsednika koji su na putu sopstvenog bogaćenja, sve što je radio bilo bi nelogično - kazao je on.

Muhika, ističe Kusturica, smatra da nisu zlikovci oni koji pljačkaju banke, nego oni koji ih prave.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

- On je taj svoj životni put pretvorio u ličnu dobit u filozofskom smislu. Shvatio je da je život kratak da se vreme provodi u šoping molovima, da se čovek otuđuje kroz ideju imanja, a ne bivstvovanja - primetio je Kusturica.

On je naglasio da je Muhikino bivstvovanje jedno od najjačih simbola "onoga što su nekada nazivali antičkim junakom".

- Nema te nevolje kroz koju nije prošao, a onda bi bilo jako skupoceno po njega da je to pretvarao u bogatstvo, a ne u duhovno bogatstvo i tumačenje sveta, koje je kasnije u praktičnom smislu od Urugvaja napravilo sređenu zemlju - dodao je Kusturica.

Foto: Tanjug/AP/ANSA Foto: Tanjug/AP/ANSA

Slavni reditelj je rekao da bi u decembru trebalo da završi film o Muhiki, pa će "ta ideja propagiranja takvog viđenja sveta dobiti dimenziju koja može da pomogne ljudima u razumevanju tih floskula, te se danas radi boljeg razumevanja nekoga ili privlačnosti nekoga naprave gluposti, pa engleski list napiše ''najsiromašniji predsednik na svetu''.

Kusturica kaže da je u stvarnosti Muhika jako imućan čovek koji ima "psa koga mnogo voli, svoje nevene koje uzgaja i prodaje na pijaci i folksvagena, jer je shvatio da mu ne treba više od toga".

- Ta percepcija života je zanimljiva možda za srpske čitaoce i za ideju o tome da u ovom besnom liberalnom kapitalizmu u kome sve postaje roba, taj čovek nije želeo da bude roba i ostao je čovek i sa religioznošću prihvatio da ne treba traćiti vreme nego živeti život - naglasio je Kusturica.

Foto: Tanjug/AP/Ettore Ferrari/ANSA Foto: Tanjug/AP/Ettore Ferrari/ANSA

Kusturica je ispričao i anegdotu kada je Muhika kao novopostavljeni ministar poljoprivrede prvi put došao na posao skuterom.

- mČovek koji naplaćuje parking ga je pitao: Koliko ćete vi ovde ostati. Muhika je odgovorio: Mislim jako dugo. To jako dugo je značilo dva mandata, jer je posle bio premijer, pa predsednik i divno je što je završio karijeru paralelno sa očevidnim uspehom - rekao je Kusturica.

O Muhiki i knjizi govorila je i prevodilac Silvija Monros Stojaković, koja je istakla da je bivši predsednik Urugvaja deo procesa koji teče celom Latinskom Amerikom, deo borbe za bolji svet i naglasila da njega čuju i ljudi van njegove zemlje.

"Hvala životu", su reči kojima je Muhika ove godine otvorio Sajam knjiga u Andrićgradu, a to slavljenje života provejava i knjigom "Sećanje ćelijaša".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milann

    27. oktobar 2016 | 01:14

    Muhika je jedinstven zaista. Kusta naprotiv sve materijalne simbole imucnosti pokazuje godinama uz naravno duhovnost praktucnog coveka. Hteo bi da lici ali ipak je susta suprotnost neprakticnom Muhiki.

  • Slobodan Mikavica

    29. oktobar 2016 | 14:26

    Zamoli bih komentatora Milanna da pokaze materijalna dobra koja poseduje Kusturica. Uvek ta crna zavist - stpska. Zalosno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA