NAJVEĆA TAJNA SRBIJE KRIJE SE IZA OVE PORUŠENE KUĆE: Ako promolite glavu kroz rupu, otkrićete koja je (FOTO)

U Jug-Bogdanovom gradu pronađeni su keramički materijal, posuđe, delovi oružja i oruđa, koji su otkriveni na podu Jug-Bogdanove kule, a arheološka istraživanja pokazala su da artefaki datiraju s kraja XIV i početka XV veka

  • 12

Na brdu Hisar smeštenom iznad Prokuplja, nalaze se ostaci srednjovekovnog Jug-Bogdanovog grada. Poznato je da na ovoj teritoriji postoje tri građevine sa imenom oca kneginje Milice, Jug-Bogdanovo - utvrđenje, kula i crkva, a mnogi veuju da je baš na ovom mestu on živeo sa devet Jugovića.

PRAVO ČUDO USRED SRBIJE: Kalina je najmlađi član biblioteke ikada, ima samo pet meseci! (FOTO)

Naime, u Jug-Bogdanovom gradu pronađeni su keramički materijal, posuđe, delovi oružja i oruđa koji su otkriveni na podu Jug-Bogdanove kule, a arheološka istraživanja pokazala su da artefaki datiraju s kraja XIV i početka XV veka. Ako promolite glavu kroz nešto što je nekad bilo prozor, jasno je da ćete se naći u ostacima njegove građevine.

Međutim, mnogi sumnjaju da je Jug-Bogdan realna ličnost, već da samo predstavlja lik opevan u pesmama.

- Nije bitno kako se zvao, bitno je da prihvatimo da je postojao čovek koji je upravljao ovom varoši. Znači, postojao je neko ko je starešina, neki Srbin koji je vodio grad, koji je upravljao njime, koji je bio lokalni velikaš, koji je u vreme srpske države zidao ovu malu crkvu koja se zove Jug-Bogdanova, a koju narod češće zove Latinska - kaže Kuzmanović Cvetkovićeva.

Veruje se da je ovaj srednjovekovni grad bilo je mesto gde su se ljudi okupljali u trenucima nevolje.

Foto: Wikimedia/CrniBombarder!!! Foto: Wikimedia/CrniBombarder!!!

Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković za Južne vesti kaže da je narod koji je živeo u okolini tada obrađivao zemlju, da su živeli u malim trošnim kućama, ali da su se u momentu kad se čuje da neprijatelj dolazi, skupljali što su imajli i tu  boravili onoliko koliko su imali hrane i vode.

Za ove fotogrfije se veruje da su ovekovečile mesto na kom je Jug-Bogdan živeo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marta Misovic

    30. oktobar 2016 | 12:44

    Moje odeljenje je bilo ovde pa cak i ja!!!molim vas verujte

  • Petar

    30. oktobar 2016 | 16:21

    I, koja je to najveća tajna Srbije??????????

  • Mutaka

    30. oktobar 2016 | 13:27

    Jug Bogdan I devet Jugovica nisu izmišljeni istorijski likovi, jer se pojavljuje prezime Jug-Jugovic u Poreskim knjigama Vuka Brankovica iz XIVveka,kao i u turskim zapisima. .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA