GRAD HAMEUM NALAZIO SE NA TLU SRBIJE: Ovde su se Rimljani klanjali moćnom Herkulu. Evo šta je tu danas (FOTO)

Na temelju hrama iz I veka danas se nalazi Jug-Bogdanova ili Latinska crkva

  • 0

Na mestu današnjeg Prokuplja i brda Hisar smeštenom na 358 metara nedmorske visine, u antičko doba osnovan je grad Hameum u kojem su se Rimljani pre skoro dva milenijuma klanjali božanstvu Herkulu.

ZAŠTO SE KAŽE DA SVI PUTEVI VODE U RIM: Možda vam je odgovor očigledan, ali grešite (FOTO)

Na to ukazuju ostaci hrama iz druge polovine I veka, posvećenog ovom mitskom junaku o kom postoje brojne legende. Ova ranohrišćanska bazilika bila je živopisana, a podovi su delimično bili ukrašeni mozaicima.

Iznad ovih temelja nalazi se današnja Jug-Bogdanova ili Latinska crkva, a na istoj strani Hisara 2008. godine otkrivene su i Rimske terme prilikom pokušaja da se iskopalju temelji za Parohijski dom u dvorištu Crkve Svetog Prokopija. Terme datiraju iz III veka.

Foto: Wikipeia/CrniBombarder!!! Foto: Wikipeia/CrniBombarder!!!

Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković za Južne vesti nedavno je rekla da Herkulov hram i Rimske terme jesu deo jezgra antičkog Hameuma, kako se nekada nazivalo Prokuplje.

- Terme su bile bitne jer se u njima odvijao društveni život, a u hramu se odvijao duhovni život. Bilo je bitno da postoji i jedno i drugo. Negde tu u blizini se nalazio gradski forum ili trg, najverovatnije na mestu današnje Velike pijace - ispričala je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA