Makedonci podižu spomenik Baba Vangi, evo gde će se nalaziti (FOTO)

Opština Stumica je prihvatila inicijativu, a tek će se tražiti načini kako da obezbedi novac i lokacija za spomenik balkanskoj proročici

  • 11

Odbornici opštine Strumica, na jugu Makedonije, prihvatili su inicijativu grupe građana da se u gradi podigne spomenik čuvenoj balkanskoj proročici baba Vagni, koja je 1911. godine rođena u Strumici kao Vangelia Pandeva Dimitrova Gušterova, a koja je godinama živela u bugarskom gradiću Perič.

BABA VANGA JE OVOJ ŽENI PRENELA SVOJE MOĆI: "U snu mi se javlja i sve što kaže se OSTVARUJE" (FOTO)

U obrazloženju grupe građana je navedeno da „baba Vanga, poznata proročica širom sveta, treba da dobije spomen obečežje u svom rodnom gradu kako bi mogao da se vrednuje i valorizuje njen neizmeran humanizam, milosrđe i dobrodušnost pokazana u svakodnevnoj komunikaciji sa običnim građanima“.

Opština Stumica je prihvatila inicijativu, a tek će se tražiti načini kako da obezbedi novac i lokacija za spomenik balkanskoj proročici. Njih nisu interesovali komentari što je starica nekada bila čest gost kod nemačkog nacističkog vođe Adolfa Hitlera, već njena brojna predviđanja, od bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, smrti bugarskog cara Borisa, zemljotresa u Skoplju 1963. godine, sudbine italijanskog premijera Alda Mora, pa sve do njene smrti.

Vangelija Dimitrova, devojačko Pandeva, muževljevo Gušterova, kasnije samo baba Vanga, rođena je 3. oktobara 1911. godine u Strumici. Detinjstvo je provela u siromaštvu i bedi. Nakon smrti majke, kao 3-godišnja devojčica, ostala je da živi sa ocem u još težim uslovima. Kasnije se otac ponovo oženio pa je mala Vangelija dobila još troje braće i jednu sestru.

Krajem 1923. godine njena porodica se seli u strumičko Novo Selo. Sa navršenih 12 godina, život ove devojčice promenio se iz korena. Jednog dana, dok se sa braćom igrala blizu kuće, jak vetar ju je podigao u vazduh, a potom vukao po zemlji. Meštani su je pronašli nekoliko metara dalje zatrpanu prašinom i kamenjem i očima punim peska. Od tog čudnog događaja je oslepela, a kasnije je otkrila da poseduje dar proricanja.

Foto: Wikimedia/Подпоручикъ Foto: Wikimedia/Подпоручикъ

Skoro tri godine je provela u školi za slepe u Zemunu gde je naučila Brajevu azbuku, da svira klavir, šije. U bugarski grad Petrić se vratila nakon smrti pomajke da bi se brinula o mlađoj braći i sestrama, a kada se pročulo da poseduje paranormalne sposobnosti, od nje je u to vreme pomoć tražilo oko milion ljudi.

OBISTINJUJE SE PROROČANSTVO BABA VANGE: Predvidela je krah Evrope i kada će ona nestati!

Predviđanja baba Vange su zapisivali njeni saradnici, tako da su i do danas sačuvana njena frapantna predviđanja. Vanga je predvidela i perestrojku u SSSR-u, smrt princeze Dajane, početak Drugog svetskog rata, raspad Jugoslavije, sukobe u Gruziji, početak pogoršavanja ekološke situacije na našoj planeti.

Oni kojima je proricala sudbinu vele da je baba Vanga retko grešila, a u istinitost njenih proročanstva pre više od dve decenije uverila se i Lepa Brena, kojoj je ova starica rekla da će živeti u skladnom braku ako se uda za čoveka koji će nositi belu uniformu.

Ko je čovek u beloj uniformi iz baba Vanginog proročanstva, Breni je postalo jasno 24. oktobra 1987. godine na premijeri filma „Hajde da se volimo”, kada je upoznala tada našeg najboljeg tenisera Slobodana Živojinovića. Osim nesrećnika koji su od nje tražili pomoć, predviđanja baba Vange su interesovala naučnike i istraživače paranormalnog širom sveta.

Vangelija Dimitrova je umrla 11. avgusta 1996. godine. Sahranjena je u crkvi sv. Petke, a koliki je bio značaj ove proročice govori podatak da su nakon njene smrti naučnici od porodice tražili da im dozvole da proučavaju njen mozak. Njena sestra Ljupka je odbila da se kasapi telo pokojne proročice.

(Telegraf.rs/D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belasica

    28. oktobar 2016 | 16:51

    Neka, neka baba Vanga je zaslužila da joj podignu spomenik, ona je rođena u Strumici.

  • Dusan

    28. oktobar 2016 | 17:41

    Pa sta je ona makedonka ili bugarka inace sve joj verujem mada su u knjizi vanga didali neistine ono koje god ce sta biti dosta se slaze sa tarabicima

  • olalaaaa ovo su istineeee

    28. oktobar 2016 | 17:04

    mozak prorocice vange i carli caplina su potreba strucnog proucavanja ka buducnosti sve njihove sposobnosti su njihov duh nedostignuca to pripada samo njimaaa nemoze se dusa prenositi zapamtite netreba rizikovat tamo gde neces sticiiii ljudi se takvi rodeeeee al nema prenosa poslle njih strucnjaci oni odlazkom sve odnose verujte u postojece al ne i u njihovo nasledstvooooo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA