≫ 

SVETI LUKA JE SVEMOGUĆ: Ko ima problem sa očima, i priđe njegovom grobu, DEŠAVA SE ČUDO

Sahranjen je u Tivi, glavnom gradu Beotije, gde su se dešavala mnoga čuda

  • 4

Srpska pravoslavna crkva i vernici 31. oktobra (18. oktobra po julijanskom) slave Svetog apostola i jevanđelistu Luku.

OVO JE 10 NAJVEĆIH SLAVA I CRVENIH SLOVA DO BOŽIĆA: Ne zaboravite na njih!

Sveti apostol i jevanđelista Luka je bio lekar i prijatelj apostola Pavla.

Smatra se da je bio Grk, rodom iz Antiohije. Predanje tvrdi da se bavio živopisom i da je prvi naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla. Te ikone su bile uzor svim kasnijim ikonama, zbog čega se sveti Luka smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

PRAVOSLAVNI VERNICI SUTRA SLAVE SVETOG LUKU: Jednu stvar NI SLUČAJNO NE SMETE da radite

Pratio je apostola Pavla na drugom i trećem misionarskom putovanju, od Filipa do Rima. Posle smrti apostola Pavla, nastavio je da propoveda Jevanđelje po Italiji, Dalmaciji, Makedoniji i drugim zemljama.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

RIMSKE PAPE - SVECI PRAVOSLAVNE CRKVE: Nakon deset vekova raskola, nije ni čudo što se o ovome ćuti! (FOTO)

U starosti sveti Luka je otputovao u Egipat radi propovedi Jevanđelja. Tamo on blagovesteći Hrista pretrpe mnoge muke i izvrši mnoge podvige. U gradu Aleksandriji on rukopoloži za episkopa Avilija na mesto Aniana, rukopoloženog svetim jevanđelistom Markom. Vrativši se u Grčku, sveti Luka ustroji Crkve naročito u Beotiji, rukopoloži sveštenike i đakone, isceli bolesne telom i dušom.

Foto: st-luke-medal.com Foto: st-luke-medal.com

Prema predanju, apostol Luka je imao 84. godine kad su ga uhvatili idolopoklonici i ubili obesivši ga o granu masline u gradu Tebi Beotijskoj.

Sahranjen je u Tivi, glavnom gradu Beotije, gde su se dešavala mnoga čuda. Tu su se ove svete čudotvorne mošti nalazile do druge polovine 4. veka, kada su prenesene u Carigrad, u vreme cara Konstancija.

TAJNI SPISI PATRIJARHA PAVLA OTKRIVAJU: Ovo je njegovo proročanstvo o Kosovu!

U 4. veku naročito se pročulo mesto gde su počivale časne mošti svetoga Luke, zbog isceljivanja koja su se zbivala od njih. Posebno isceljivanje od bolesti očiju. Saznavši o tome car Konstancije je poslao upravnika Egipta Artemija da mošti svetoga Luke prenese u prestonicu, što je i bilo učinjeno veoma svečano.

Njegove mošti se čuvaju u Carigradu, dok se njegovo stopalo nalazi u crkvi Roždestva Presvete Bogorodice u manastiru Kosijerevo u selu Petrovići.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jug

    31. oktobar 2016 | 08:59

    Pricalo se vekovima o cudotvornim delima nasih svetaca..ja verujem i treba samo verovati.....Nista nije nemoguce i ne pricaju ljudi uzalud...

  • Omsk

    31. oktobar 2016 | 12:30

    I mi smo kao veliki pravoslavci i hrišćani, pagani smo, kako može Sveti Luka da bude svemoguć kad je samo Bog svemoguć

  • makarije

    31. oktobar 2016 | 10:42

    u kosijerevu se zapravo nalazi jedno stopalo Sv Vasilija Ostroskog a desna ruka sv luke koja mirotoci ponekad nalazi se u Petnici kod Valjeva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA