OVI NAPADI NA SRPSKE DRŽAVNIKE UZDRMALI SU EVROPU I SVET: Kada zavist i želja za vlasti pobede, za narod počinje PAKAO (FOTO)

Imajući u vidu brojne atentate koji su se u Srbiji dogodili tokom istorije, od velikog je značaja da jučerašnnji događaj ispred kuće premijera u Jaincima. shvatimo ozbiljno, shvatimo kao opomenu koja ne bi smela više nikada da se desi

  • 13

Jučerašnji događaj u kome je u blizini kuće Aleksandra Vučića u Jajincima pronađen arsenal oružja u sanducima stručnjaci su ocenili kao pokušaj atentata na državni vrh. Mnoge u Srbiji je ova vest potresla, a ako se vratimo malo dalje u srpsku istoriju, uočićete da su u 19. i 20. veku vladari mahom nasilno svrgnuti sa vlasti ili su abdicirali pod spoljnim pritiscima, a neretko su pokušavani i atentati.

Upravo zbog toga, bilo kakva pretnja nalik onoj od sinoć, ili čak bezazlenija situacija, mora se posmatrati veoma ozbiljno, mnogo ozbiljnije nego u nekim drugim državama, jer su Srbi više puta bili izloženi nemilim događajima usled nasilnog i ekstremnog svrgavanja nekog državnika.

SPREMALI ATENTAT NA VUČIĆA? Pronađen arsenal oružja nedaleko od premijerove porodične kuće

Imajući u vidu brojne atentate koji su se u Srbiji dogodili tokom istorije, od velikog je značaja da jučerašnnji događaj ispred kuće premijera u Jajincima shvatimo ozbiljno, shvatimo kao opomenu koja ne bi smela više nikada da se desi.

U nastavku vas podsećamo na neke od najvažnijih atentata tokom istorije, koji su izazvali potpune političke prevrate, a neki i državne udare.

Zoran Đinđić, premijer, ubijen je 12. marta 2003. godine.

Foto: Profimedia/Corbis, Tanjug/AP Foto: Profimedia/Corbis, Tanjug/AP

Njega je ubio u dvorištu zgrade Vlade Republike Srbije Zvezdan Jovanović, koji je osuđen na 40 godina zatvora. Đinđić je, podsetimo, bio prvi premijer Republike Srbije. Atentat je doveo do vanrednog stanja u zemlji i sprovođenje policijske akcije “Sablja”.

Foto: Tanjug/Marko Karović Foto: Tanjug/Marko Karović

Na Vuka Draškovića je 15. juna 2000. godine oko 23.30 sati ispaljeno osam metaka iz pištolja sa prigušivačem, od kojih su ga dva okrznula sa leve i desne strane glave i on je sa lakšim povredama preživeo atentat.

Bivši visoki funkcioneri Državne bezbednosti i pripadnici Beogradskog centra Milan Radonjić, Ratko Romić i Stevan Basta, oslobođeni su u septembru prošle godine optužbi da su učestvovali u pripremi atentata na lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine.

Ovo su najpoznatiji atentati u istoriji čovečanstva!

Foto: Profimedia/imageBROKER Foto: Profimedia/imageBROKER

Nekadašnji predsednik Jugoslavije, Josip Broz Tito bio je česta meta napada. 

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito svakako je na ovim prostorima osoba koja je najčešće bila meta atentatora. Lovili su ga pripadnici i četničke i ustaške i albanske emigracije, ali i Staljinovi agenti. Svaki njegov put po svetu pratili su pokušaji atentatora da mu dođu glave.

Tako je bilo 1963, kada je četnička emigracija rešila da Tita likvidira prilikom njegove posete Americi, koja je trajala od 16. do 25. oktobra.

Dubrovački dnevnik svojevrmeeno je objavio da je 1950. izveden pokušaj ubistva Josipa Broza Tita. Dubrovački dnevnik je naveo da je Tito preživeo direktan atentat u Dubrovniku i to zahvaljujući panciru.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Kako se navodi, bezbednosne službe JNA i Maršalat imali su informacije da bi moglo doći do atentata i zbog toga je Tito stalno nosio neprobojni prsluk.

Dubrovački dnevnik navodi da je rukovodstvo informbirovske emigracije u Sovjetskom savezu i Rumuniji zaključilo da bi Tita trebalo likvidirati na klasičan način.

Postojale su informacije, da je Stljin pokušao 22 puta da likvidira Tita. 

Staljin pokušao da ubije Tita čak 22 puta, ono što mu je Broz poručio ućutkalo ga je zauvek!

Legenda kaže da su atentati prestali tek kada mu je Broz poslao poruku: Prestani da šalješ ubice koji će me likvidirati, Ukoliko to ne uradiš, poslaću ja jednog za Moskvu. I neće mi trebati drugi“!

Takođe, nepotvrđeni podaci kazuju da je najpoznatiji atentat na Tita bio pokušaj trovanja od strane ruskih lekara koji su bili poslati u SFRJ, ali su atentatori osujećeni u nameri i vraćeni su Staljinu, ali u mrtvačkom kovčegu!?

Foto: A.Nalbantjan Foto: A.Nalbantjan

I Karađorđevići i Obrenovići su kroz istoriju imali krvavi vladarski presto.

Treba se setiti i da je na kralja Milana Obrenovića pokušano nekoliko atentata, a pokušala ga je čak i jedna žena, Ilka Marković, snaja Svetozara Markovića.

I dok su na kralja Milana uglavnom pokušani neuspeli atentati, njegov sin Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin stravično su ubijeni 11. juna 1903.

Njihovo ubistvo je bila posledica kulminirane zavere pojedinih oficira i pripadnika političkih stranaka.

Foto: Wikipedia/DIREKTOR Foto: Wikipedia/DIREKTOR

Da je politički srpski tron tokom 19. i kasnije 20. veka nastavio svoju krvavu i sumornu tradiciju govore činjenični podaci. Najpoznatiji atentat u srpskoj istoriji dogodio se u Marseju na kralja Aleksandra I Karađorđevića, koji se odigrao 9. oktobra 1934. godine, prilikom njegove zvanične posete Francuskoj.

Atentator na kralja Aleksandra Karađorđevića, Vlado Černozemski, pripadnik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije, usmrtio je kralja Aleksandra s četiri metka.

Foto: Wikipedia/V. Katsler Foto: Wikipedia/V. Katsler

Mihailo Obrenović ubijen je u Košutnjaku 10. juna 1868., kada se izvezao u šetnju sa Katarinom i Ankom Konstantinović i Tomanijom Obrenović.

Zaverenici, braća Đorđe i Kosta Radovanović, Lazar Marić i Stanoje Rogić ubili su kneza i njegovu sestru Anku, kod su Katarina Konstantinović i Svetozar Garašanin, Mihailov ađutant, ranjeni. Knez je sahranjen u beogradskoj Sabornoj crkvi, a ubice osuđene na smrtnu kaznu.

llija Garašanin, svedočio je da je ubistvom u Topčideru ugašena nada za kvalitetnu političku strategiju Srbije, umanjeni potencijali za dobar razvoj, a zemlja značajno unazađena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дадо РС Данило

    30. oktobar 2016 | 15:06

    Интересантно је да је само матори Јошка имао смрт достојну човјека.За љубичицом бијелом је само плакала србијица цијела.ПС Зар стварно неко верује да га Стаљин није могао кокнути?

  • Boro

    30. oktobar 2016 | 14:36

    Borba za vlast

  • Beogradjanka

    30. oktobar 2016 | 15:01

    Pa zato nam i jeste ovako danas, proklet narod, i niko nam ne valja, jedino se nadam da će to prokletstvo stati jednog dana, da barem naši unuci to dožive i da možemo dostojanstveno umreti sa našim prokletstvom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA