SVETI LUKA SNEG DO KUKA: Po OVOJ stvari NA DANAŠNJI DAN znamo kakva zima i godina nas čeka

Verovalo se i da ako domaćin ujutru porani u tor da obiđe stoku pa je zatekne kako leži, takva će biti i zima - ako je podvila noge, verovalo se da će zima biti oštra, a godina zla

  • 0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Luku. Za ime ovog sveca vezuju se mnoga lepa i zanimljiva narodna verovanja...

SVETI LUKA JE SVEMOGUĆ: Ko ima problem sa očima, i priđe njegovom grobu, DEŠAVA SE ČUDO

Ranije su ljudi verovali da će se baš na ovaj dan - Lučindan videti kakva nas zima čeka...

PRAVOSLAVNI VERNICI DANAS SLAVE SVETOG LUKU: Jednu stvar NI SLUČAJNO NE SMETE da radite

Običaj je bio među srpskim domaćinima da na ovaj dan puste ovnove da "nagnaju" ovce. Ukoliko bi se ovca natezala bi il’ ne bi naši preci su verovali da će zima duga, oštra i teška. Ukoliko ne bi odbijale ovnove, verovalo se da zima neće biti duga i da će proleće doći ranije. Na ovaj dan su domaćini čašćavali svoje čobane kojima su nosili pite - pazarice.

I dan danas u narodu se kaže: "Sveti Luka, sneg do kuka", a verovalo se i da ako domaćin na Lučindansko jutro porani u tor da obiđe stoku pa vidi kako stoka toga jutra leži, takva će biti i zima - ako je podvila noge, verovalo se da će zima biti oštra, a godina zla, a ako je noge opružila, verovali su da ih čeka blaga zima, dobra godina i još bolja letina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA