AUSTRIJANKA OJADILA MALINARE ZA MILION EVRA: Uzela im 3.000 tona voća, a nije dala ni dinar!

Austrijanka Rosi Šmidberger za 11 godina, koliko posluje u Srbiji, dovela je do propasti preko 500 proizvođača malina, tvrdi sagovornik, koji je i sam ojađen

  • 16

Proizvođači malina iz Loznice i Krupnja ističu da im je Rosi Šmidberger otkupila tri hiljade tona voća i da im nije isplatila ni dinara i tako ih dovela do prosjačkog štapa.

SVOJE MALINE BRANI PUŠKOM: Pozvala policiju da joj pomogne, a onda je usledilo neprijatno iznenađenje

Austrijanka Rosi Šmidberger za 11 godina, koliko posluje u Srbiji, dovela je do propasti preko 500 proizvođača malina, tvrdi sagovornik, koji je i sam ojađen, prenosi Kurir.

Vlasnica austrijske firme "K. A. trejding" u Srbiju prvi put dolazi 2005. i osniva preduzeće za trgovinu na veliko voćem i povrćem, koje je, tvrde upućeni, ostalo dužno milione gigantu "Porečje" iz Leskovca.

Namerno u stečaj

- Ona godinu-dve pošto otvori firmu uzima voće i uredno isplaćuje dobavljače, a onda uzme sav rod i ne plati. Kada je upropastila proizvođače na jugu Srbije, premestila se u zapadnu Srbiju i 2007. u Loznici osnovala preduzeće, "Beri frost" - priča N. S., nekadašnji proizvođač malina, kojeg je, kao i mnoge, ova Austrijanka dovela do prosjačkog štapa.

Foto: Wikipedia.org /  Juhanson Foto: Wikipedia.org / Juhanson

 

Naš sagovornik navodi da je "Beri frost" 2015. od proizvođača iz Loznice i Krupnja otkupila oko tri hiljade tona voća, za šta je trebalo da im se isplati oko milion evra.

- Nije nam isplaćen ni dinar. Rosi je tražila da se odreknemo 70 odsto potraživanja, pretila nam da će, ukoliko na to ne pristanemo, odvesti firmu u stečaj. Pošto nismo pristali na njene ucene, ona je uz različite mahinacije u roku od samo 15 dana firmu odvela u stečaj, a nas u propast - objašnjava N. S.

Rosi je posle samo nekoliko meseci otvorila treću firmu - "Rosi organik frut" i zakupila hladnjače u Ljuboviji i u Ivanjici.

Zloupotrebe kazniti

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da preduzetnici koji otvaraju firme, pa ih namerno uvode u stečaj ili bankrotstvo imaju dobro razrađene tehnike, ali i da je ovo problem koji u Srbiji traje dugo:

- Jedan od načina da se takvi ljudi zaustave jeste da se poveća efikasnost sudstva, jer i kad se zloupotrebe otkriju, mnogo vremena prođe do sudskog epiloga – rekao je Madžar.

(Telegraf.rs/ Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Papilon

    1. novembar 2016 | 17:53

    Jedna fabrika gde sam radio u Australiji,najvise prodavala vunu Kini,prvo dobiju novac onda salju vunu,nikada se nije desilo da su im Australci dali pare unapred to znam jer sam bio jedan od sefofa i znam.A ovde obrnuto maline nisu smele da izadju iz Srbije bez novca tu je neko lovio u mutnom.

  • Boki

    1. novembar 2016 | 16:31

    Lopov, ostaje lopov...krv austrougarskih tlačitelja i prevaranata još uvek teče u venama njihovih potomaka.

  • miodrag

    1. novembar 2016 | 16:47

    Sta ceka drzava???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA