OVO NAS SVE ZANIMA: Da li ćemo od 1. januara moći da se lečimo ako nemamo nove ZDRAVSTVENE KNJIŽICE?

Zaključno sa 31. oktobrom 2016. godine, zahtev za izdavanje novih, čipovanih elektronskih knjižica podnelo je 3.336.742 građanina, a rok za predaju je 31. decembar 2016.

  • 12

Krajem ove godine ističe rok za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica čipovanim elektronskim a ono što zanima građane jeste da li će moći da se leče od 1. januara 2017. ukoliko nemaju nove kartice zdravstvenog osiguranja. 

AKO OVU STVAR NE URADITE, NEĆETE MOĆI DA SE LEČITE: Rok za zamenu zdravstvenih knjižica ostaje 31. decembar

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) objašnjavaju za Telegraf da niko neće smeti da vrati pacijenta iz bilo koje zdravstvene ustanove, ako nema novu knjižicu.

- Ovim putem želimo da obavestimo sve osiguranike, da će i posle 1. januara 2017. godine moći da ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu bez obzira na to da li su zamenili ispravu zdravstvenog osiguranja ili ne. To praktično znači, da niko ne sme da vrati osiguranika iz bilo koje ustanove zdravstvene zaštite, ukoliko nije zamenio staru, papirnatu njižicu novom karticom zdravstvenog osiguranja. Jedini uslov je, da ona bude uredno overena - navode u Fondu zdravstva.

U tom slučaju, pacijenti neće biti u obavezi da imaju i potvrdu da su predali za elektronsku karticu. Potvrda je, kako nam navode u Fondu, neophodna samo u slučaju ako osiguranik do tada nije imao staru ispravu, ili je pravo na lečenje ostvarivao po nekom drugom osnovu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

VAŽNO, važno, važno, ako još niste zamenili zdravstvene knjižice

Zaključno sa 31. oktobrom 2016. godine, zahtev za izdavanje Kartice zdravstvenog osiguranja je podnelo 3.336.742 građanina, a rok za predaju zahteva za zamenu je, da podsetimo, 31. decembar 2016.

- Molimo građane da poštuju rok propisan zakonom, a zdravstvena zaštita će im biti omogućena i posle Nove godine, ukoliko je stzara isprava važeća, odnosno overena u trenutku traženja zdravstvene usluge - napominju u Fondu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nova knjižica košta 400 dinara po osiguraniku, a ovaj iznos i fizička i pravna lica plaćaju prilikom podnošenja zahteva za njihovo izdavanje. Troškovi izrade plaćaju sve osobe bez obzira na to da li su oslobođena plaćanja participacije, osim socijalno ugroženih, novorođenčadi, dece sa posebnim potrebama i žrtve nasilja.

- Na inicijativu vršioca dužnosti direktora Fonda dr Verice Lazić, sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković 4. aprila je zaključen Aneks 2 Ugovora o donaciji. Njima je utvrđeno da će Narodna banka Srbije pored socijalno ugroženima i novorođenčadi, donirati i za decu sa posebnim potrebama i žrtve nasilja u porodici - podsećaju u Fondu.

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Uskoro zamena zdravstvenih knjižica - preko interneta!

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje očekuju da će uvođenje novih knjižica onemogućiti zloupotrebe, odnosno falsifikovanje isprave, da će se njima značajno olakšati proces overe, lakše će se menjati podaci o osiguraniku - učitavanjem.

- Sada, svaka izmena podataka podrazumeva zamenu zdravstvene knjižice, što za RFZO predstavlja trošak. Inače, s obzirom na to da sve zdravstvene ustanove već poseduju neku vrstu zdravstvenog informacionog sistema, ne očekuju se nikakave komplikacije u primeni novih knjižica. 

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rajko

    1. novembar 2016 | 18:34

    Pa isto ti je imao staru ili novu,placas lekove i onako i ovako.

  • Dragana

    1. novembar 2016 | 19:03

    Nove zdravstvene legitimacije je potpuna budalastina!!!! Umesto da cip bude popunjen nasim zdravstvenim podacima na njemu se nalaze samo licni isti kao u licnoj karti.Ako su hteli da sprece mahinacije mogli su jednostavno da naglase da uz staru zdravstvenu knjizicu pacijent obavezno prilozi i licnu kartu.PROSTO!!!!! Ali neka kinta pride za budzet nije na odmet.

  • ....

    1. novembar 2016 | 18:51

    Pre tri dana sam otisao da mi daju nalepnicu za staru zdrav.knjizicu i oni mi dali tj.upisali da vazi do 31.10 sto znaci na samo 4 dana jer po njihovom objasnjenju stare knjizice vaze do 31.10.ove godine,inace u pitanju je Arandjelovac.Boze sacuvaj...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA