≫ 

UHAPŠENI PRIPADNICI HVO ZBOG RATNIH ZLOČINA NAD SRBIMA: Hrvatski mediji - Državni vrh i generali na nogama

Smatra da je osnovni problem što su te optužnice podignute na osnovu dokumenata iz hrvatskih arhiva, koji su slani u Sarajevo bez kontrole

  • 22

Saborski zastupnici zatražili su danas od predsednice Kolinde Grabar Kitarović da sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon hapšenja 10 pripadnika bivše HVO, osumnjičenih za ratni zločin nad Srbima u proteklom ratu u ponedeljak u Orašju, BiH.

Kolinda se malo zanela: Amerikanci će odlučiti našeg, ovaj, svog predsednika

Budući da se hapšenje 10-torice hrvatskih državljana dogodilo dva dana nakon prve zvanične posete premijera Andreja Plenkovića Sarajevu i Mostaru, mediji konstatuju da se on još nije oglasio povodom ovog događaja.

Pauzu u zasedanju Sabora kako bi se raspravljalo o hapšenju HVO-ovaca zatražio zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj, koji je inače ranije izjavio da se Hrvati u Oarašju osećaju sada kao "lovina".

- Hapšenjem državljana Hrvatske u BiH, koji su branili svoj dom, potvrđuje se da su Hrvatski branitelji bez zaštite, lovina na otvorenom lovištu. Ovo je potpuni poraz krive politike hrvatske diplomatije vođenje od završetka rata i ono najgore - potvrda nefuncionisanja bezbednosnih službi - ponovio je Bulj u Saboru.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Državni vrh i hrvatski generali su na nogama - piše zagrebački Jutarnji list, koji prenosi reči generala predsednika Hrvatskog generalskog zbora Pava Miljavca da je već duže vreme upozoravao da Sarajevo priprema veći broj optužnica, po njegovom mišljenju, upitne osnovanosti.

- Imali smo određene informacije, ali smo se nadali da neće doći do toga. Sad se pojavio dokument da je Sarajevo još 2014. poslalo u Zagreb zahtev za međunarodnu pravnu pomoć u tom slučaju, ali je stvar stavljena pod tepih. Očito da niša nije učinjeno - rekao je Miljavac.

NATO NAREDIO hrvatskim migovima da presretnu italijanski putnički avion

Miljavac tvrdi da ima informacije o većem broju ljudi na spisku za hapšenje, ali se nada da do toga ipak neće doći.

Smatra da je osnovni problem što su te optužnice podignute na osnovu dokumenata iz hrvatskih arhiva, koji su slani u Sarajevo bez kontrole.

Foto: Wikipedia/Suradnik13 Foto: Wikipedia/Suradnik13

- Našim arhivima vršljaju razni agenti i uzimaju dokumente bez selekcije - rekao je Miljavac za Jutarnji, precizirajući da pritom misli na agente iz Sarajeva.

Na pitanje da li iza tih optužnica stoji Sarajevo ili Banjaluka, on kaže da ih pokreće Sarajevo na zahtev Banjaluke.

Miljavac očekuje nova hapšenja, ali smatra da ne treba dizati paniku jer, kao je rekao, očekuje da će svi koji mogu i imaju uticaj odraditi svoj posao.

Vlada Hrvatske sastala se danas povodom hapšenja 10 bivših pripadnika HVO u Orešju, Bosna i Hercegovina, koji se terete za ratni zločin protiv Srba tokom proteklog rata, što je u Zagrebu ocenjeno kao veoma zabrinjavajuće.

Među uhapšenima je i Ðuro Matuzović (64), penzionisani general HVO i organizator obrane i ratni komandant na području Orašja.

Do hapšenja desetorice došlo je dan nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković boravio u prvoj zvaničnoj poseti Sarajevu i Mostaru. Plenković se još nije izjasnio o ovom događaju.

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je ranije da je iznenađena hapšenjem u Orašju i da o tome nije imala nikakve prethodne informacije. Ona je pozvala na brzo rešavanje problema, te najavila mogućnost održavanja Saveta za nacionalnu bezbednost već tokom dana. Predsednica je apelovala da ovaj problem treba rešavati hladne glave.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Hrvatskog sabora Božo Petrov je izrazio zabrinutost zbog hapšenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju, ali i uverenje da će oni vrlo brzo dokazati svoju nevinosti i uživati slobodu za koju su se borili "kada su mnogi kalkulisali s opstankom Jugoslavije".

Naglasivši da nema nameru da pravi pritisak na pravosuđe u BiH, Petrov je istakao da je ipak reč o hrvatskim državljanima koji su, kad su mnogi kalkulisali s opstankom Jugoslavije, u Bosanskoj Posavini bez kalkulacija ustali i oduprli se "srpskoj agresiji, a što treba naglasiti i ne sme zaboraviti".

Foto: Tanjug/HINA/ANA SLIVAR DOMINIC Foto: Tanjug/HINA/ANA SLIVAR DOMINIC

Najavio je i da će tokom dana, kako je rekao, ponovno razgovarati s premijerom Plenkovićem i dogovoriti zajedničke korake.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved napomenuo je da se očekuje da će istražni sudija u Sarajevu toekom dana odlučiti o njihovu puštanju ili eventualnom zadržavanju u pritvoru, dok će hrvatska vlada analizirati stanje i o tome izvestiti javnost, verovatno do kraja dana.

Upitan zašto Hrvatska nije ništa poduzela od kada se pojavio problem s nadležnošću za krivični progon za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, Medved je odgovorio da nije tačno da Hrvatske nije ništa učinila, već je da je naprotiv preduzela niz aktivnosti između vlada i resornih ministarstava.

(Telegraf.rs/ Izvor: jutarnji.hr/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    2. novembar 2016 | 15:26

    Branitelji koji su branili Bosnu i Hercegovinu kao i Hrvatsku od velikosrpske agresije sa ciljem zauzimanja teritorija republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

  • Dragan RS

    2. novembar 2016 | 15:19

    Srpske agresije??? A sta je HVO radio u BiH?

  • Bnk72

    3. novembar 2016 | 06:46

    Sto se plase ako nisu krivi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA