≫ 

UMALO IZGORELA SEDMORICA RADNIKA: Zapalile se trake u RTB Bor

U 2015, kako je zvanično saopšteno, u RTB je bilo ukupno 215 povreda, od kojih 26 s teškim posledicama

  • 1

U pogonu nove topionice RTB Bor, noćas oko 23 sata zapalile su se trake, što je prouzrokovalo opekotine sedmorici radnika.

STRAVIČNI DETALJI NESREĆE U BORU: Radniku je ruka pokidana iz ramena, lekari mu SPASLI ŽIVOT

Po jednoj verziji reč je o šestorici, po drugoj o sedmorici topioničara, a na lice mesta u rekordnom vremenu stigle su vatrogasne ekipe i ugasile vatru. Radnici su dobro i nakon pregleda u borskoj bolnici pušteni su kućama.

- Iz topioničkog konvertora izlila se tečna masa. Manja količina rastopa koja je pala na platformu oštetila je kablove za napajanje, merenje i signalizaciju, a varnice su oprljile šestoricu radnika. Posledice su u kratkom roku sanirane i proizvodnja u ostalim delovima Topionice i Fabrike sumporne kiseline nije prekidana, samo je produžena pauza između dve konvertorske operacije – saopšteno je iz RTB.

Da je zaštita i bezbednost zaposlenih, prvenstveno u novim metalurškim pogonima RTB problematična, svedoče i teške povrede trojice topioničara koji su u incidentima u prethodnih godinu dana ostali bez ruke.

UŽAS U BORU: Radniku iščupana ruka u rudniku, treća IDENTIČNA NESREĆA za godinu dana!

Foto - Ilustracija: Telegraf Foto - Ilustracija: Telegraf

U 2015, kako je zvanično saopšteno, u RTB je bilo ukupno 215 povreda, od kojih 26 s teškim posledicama. U devet meseci ove godine ukupno je povređeno 146 radnika, 15 sa teškim kvalifikacijama.

Istraživanja konsulatantske kuće "Mekinzi" iz Švajcarske, koja je "skenirala" ceo sistem RTB, pokazala su da je bezbednost radnika u borskom kombinatu šet puta lošija u poređenju sa istim ili sličnim firmama u svetu.

Foto: rtb.rs Foto: rtb.rs

U RTB-u je rečeno da Basen preduzima sve mere i radnje u skladu sa zakonima Republike Srbije, a u njih su implementirani evropski standardi i norme, konvencije evropskih komisija i organa, kao i tzv. običaji dobre prakse u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu (BZNR), kao i da je RTB sertifikovan u skladu i sa OHSAS 18001 - trenutno važećim svetskim standardima u ovoj oblasti.

(Telegraf. rs / Tanjug, D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA