SLOVENCI TRAŽE LEKARE I MEDICINSKE SESTRE: Možete da se zaposlite samo pod OVIM uslovom!

U slovenačkom zdravstvenom sistemu radi nešto manje od 6.000 doktora i doktora stomatologije, a prema procenama doktorskog sindikata nedostaje ih najmanje hiljadu da bi se dostigao evropski prosek broja zaposlenih lekara u odnosu na populaciju

  • 1

Slovenačka vlada donela je odluku da svi strani doktori i drugo medicinsko osoblje iz članica EU i trećih zemalja više neće moći da se legalno zaposle ako ne dokažu da aktivno vladaju slovenačkim jezikom.

SMRDLJIVI PACIJENTI NEĆE BITI PRIMLJENI: Obaveštenje na vratima doma zdravlja diglo Balkan na noge!

Doktori, diplomirane medicinske sestre, diplomirane babice i magistri farmacije prema predlogu zakona koji još treba da potvrdi parlament, moraće za rad u Sloveniji da prilože dokaze da imaju visoki stepen C1 znanja slovenačkog jezika koji im omogućuje komunikaciju s kolegama i pacijentima, kao i pisanje nalaza, uputa i recepata, odluka je vlade premijera Mire Cerara.

Za ostale strance koji već rade ili konkurišu za rad u slovenačkom zdravstvu važiće pravilo da moraju minimalno da imaju stepen znanja službenog jezika B2, o čemu će prosuđivati njihov poslodavac.

U slovenačkom zdravstvenom sistemu radi nešto manje od 6.000 doktora i doktora stomatologije, a prema procenama doktorskog sindikata nedostaje ih najmanje hiljadu da bi se dostigao evropski prosek broja zaposlenih lekara u odnosu na populaciju.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Prema projekcijama, do 2025. godine Slovenija će zbog starenja stanovništva i odlaska doktora u penziju morati da zaposli 1.800 doktora, a najviše se traže doktori porodične medicine i anesteziolozi, posebno u severoistočnom delu zemlje.

Slovenija je godinama bila orijentisana na "uvoz" doktora, ali i drugog medicinskog kadra iz drugih delova bivše SFRJ, što je većinom prestalo posle osamostaljenja države.

(Telegraf.rs / Izvor: klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA