Srbi hoće da plaćaju CENTRALNO GREJANJE po potrošnji, a ne znaju da bi to za sve bio PAKAO. Evo zašto

Toplane imaju obavezu da potroščima omoguće da grejanje plaćaju po potrošnji, a ne po kvadratu, ali se većina elektrana pravda mnogobrojnim problemima

  • 33
Radijator, grejanje, novac, plaćanje grejanja Foto: Pixabay, Telegraf

Svega 10 do 20 odsto potrošača u Srbiji i to u novogradnji ima mogućnost da plaća centralno grejanje po utrošku, iako je zakonska regulativa stupila na snagu još početkom 2015. godine.

AKO NE PLAĆATE REDOVNO RAČUNE, CRNO VAM SE PIŠE: Odmah se rešite tih dugova jer kreću velike promene!

Toplane imaju obavezu da potroščima omoguće da grejanje plaćaju po potrošnji, a ne po kvadratu, ali se većina elektrana pravda mnogobrojnim problemima - visokim troškovima za kalorimetre loškom izolacijom stanova, potencijalno  većim računima, na koje se posle kupci žale.

Prema rečima Milovana Lečića iz Udruženja toplana Srbije, uvođenje kalorimetara u stanove je na vlasnicima toplana, to jest lokalnim samoupravama. U Udruženju, nema precizne evidencije, koje toplane su ušle u ovaj zakonom propisan posao, a koje ne, ali podaci sa terena pokazuju da većina nije.

U Užicu svega 20 odsto građana može da isključi radijator kada to želi, ili da ga pojača u zavisnosti od potreba.

Problem sa uvođenjem ove vrste naplate grejanja je taj što bi građani morali ozbiljno da se pripreme za ove promene, da ugrade novu stolariju i počnu da štede energiju.

- Kada bismo samo pustili novi sistem, kao što su uradili u Nišu, računi bi bili ogromni i građani bi se žalili - kaže Zoran Šibalić direktor toplane u Užicu.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

U "Beogradskim elektranama" kažu da ukoliko skupština stanara jedne zgrade odluči da pređe na naplatu prema potrošnji, obavezna je da izabere preduzeće, obavezna je da izabere preduzeće koje će izraditi projektnu dokumentaciju - elaborat o ugradnji termostatnih ventila i uređaja za registrovanje potrošnje. Troškove izrade elaborata, ugradnje kalorimetra i nabavke opreme snose vlasnici stanova.

(Telegraf.rs/ Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da da

    7. novembar 2016 | 09:17

    Dosta vise sa deranjem ogolelih kostiju , pocrkacemo vec od svega ! Ima li kraja haosu i cirkusu dok drzava "brine" o nama !

  • Pitam se pitam

    7. novembar 2016 | 09:18

    Ugradnjom ventila, kako reklamiraju, moze se smanjiti ili povecati temperatura u stanu. A sta kada toplana usred grejne sezone prestane sa grejanjem jer je temperatura visa od +12? Kako tada zagrejati stan posto je u stanu i dalje hladno bez obzira na spoljnu temperaturu.

  • ЕУ зомби

    7. novembar 2016 | 09:48

    Да питам ... Рачун се плаћа за ИСПОРУЧЕНУ енергију ? То је енергија која стиже до ИЗМЕЊИВА тј. подстаница код стамбених јединица које их имају или директно у радијаторе ако постанице немају ?... По ком ОСНОВУ, а да није ДЕМАГОГИЈА, смеју да КАЛОРИМЕТРЕ поставе "после" измењивача или на рафијаторе у становима ?!? ПОСТАНИЦЕ су КУПИЛИ сви СТАНАРИ и оне ПОЈАЧАВАЈУ енергију која долази из топлана, уз ПЛАЋАЊЕ рачуна за ЕЛ.ЕНЕРГИЈУ коју подстаница утроши ! Откуд НЕКОМЕ "право" незаконите НАПЛАТЕ нечег што НИЈЕ ИСПОРУЧИО ?!? Ваљда је Облигационо право ЈЕДНАКО за СВЕ у Србији или... не смем да помислим шта ће се ДЕСИТИ "ако се турци досете" ... ! С поштовањем уз поздрав "заштићеном грађанину" С.Ј. и "дружини"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA