≫ 

U Srbiji blizanci u školama idu u isto odeljenje: To je velika greška i moramo da je ispravimo što pre

Dok jedni smatraju da razdvojeni bliznaci mogu puno da pate, drugi smatraju da je to i te kako poželjno, jer se tako blizanci razvijaju kao individue, više napreduju, a i izbegnute su svađe. Koji je vaš stav?

  • 41

Mnoge osnovne i srednje škole imaju dilemu kada je u pitanju upisivanje blizanaca u školu. Dok neke škole praktikuju njihovo razdvajanje jer su mišljenja da svako treba da se razvija kao individua, druge škole učenike ne razdvajaju, osim ako roditelji ne zahtevaju drugačije.

BRAĆA BLIZANCI SU SE OŽENILI SESTRAMA BLIZNAKINJAMA: Kad im vidite decu, zapanjićete se (FOTO)

U osnovnoj školi "Aleksa Šantić" smatraju da bi blizanci trebalo da se upisuju u različita odeljenja, jer je to, kako tvrde, bolje za njihov napredak kao individua.

- To je praksa u svim evropskim školama, a mislim da bi trebalo i kod nas. Mi u školi imamo jednog brata i sestru, čija majka insistira na tome da budu u odvojenim odeljenjima jer se često svađaju. Oni su to sasvim lepo prihvatili, svako radi za sebe i uči, nema takmičenja među njima i zavisti, oboje lepo rade na času, a kod kuće se više druže - kažu iz ove beogradske škole.

Lidija je rodila ČETVORO dece, a NIJEDNOM od njih NIJE MAJKA! Evo kako je to moguće (VIDEO)

Sa druge strane u Osnovnoj školi "Nadežda Petrović" smatraju da je za blizance najbolje da budu zajedno, jer razdvajanje može da ima razne psihološke posledice po učenike:

Foto: Profimedia/Designpics Foto: Profimedia/Designpics

- Kod nas svi blizanci idu zajedno, osim ako roditelji ne traže da bude drugačije. Oni imaju svoju posebnu dinamiku i mogu da pate ako nisu zajedno. Mislim da je sasvim dovoljno da ne sede u istoj klupi, i time će biti prevaziđene te svađe na času, nadmetanje ko je bolji i slično, nema potrebe za drugim odeljenjima. Kod njih čak nema ni nadmetanja, baš je suprotno, oni vuku jedno drugo ka boljitku. Tako, recimo, pri upisu u srednju školu, ukoliko jedan blizanac ima više bodova pri upisu, onda se i drugi, slabiji rangira prema njemu. Tj. bolji vuče ovog lošijeg pri upisu - kaže direktorka škole Ivana Stjepanović.

OVAJ MLADIĆ VEĆ 25 GODINA TRAŽI SVOG BRATA BLIZANCA: Njegova priča će vam naterati suze na oči (FOTO) (VIDEO)

Psiholog Dragana Koruga kaže da generalizacija ne daje rezultate kada su blizanci u pitanju.

Foto: Profimedia/Designpics Foto: Profimedia/Designpics

- Oni su specifični, sve zavisi od njihovih ličnosti. Nekada je pogubno po njih razdvajati ih. Oni u osnovnoj školi mogu različito da dožive to da ne sede u istim klupama, da se viđaju samo na hodnicima. Postoji ta neka bliska veza, pa tako vrlo često ne mogu da funkcionišu jedno bez drugog. Najbolje je konsultovati se sa roditeljima, ali i videti šta je to što oni žele - kaže Koruga, naglašavajući da roditelji treba dobro da razmisle pre nego što upišu decu u odvojena odeljenja ili škole.

Situacija je drugačija kada su srednje škole u pitanju. Tada su već odrasli, sposobni da racionalno razmišljaju i donose odluke. Svako se već razvio kao posebna individua, ima svoje drugare, pa im ne pada teško da upišu odvojene srednje škole. Mnogi to i sami žele.

(I. L.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MisterX

    7. novembar 2016 | 18:13

    imam blizance decaka i devojcicu i nikad ih necu razdvojiti ALI NIKADA. Drze se zajedno i mnogo su povezani ne takmice se i zajedno uce i rade. Onaj ko nema blizance nemoze da prica nista na ovu temu.

  • Nick

    7. novembar 2016 | 18:27

    Blizanci su poseban dar i ne razdvajati ih.

  • mama

    7. novembar 2016 | 18:12

    Nisam psiholog ali sam majka i blizanaca, zajedno su isli u osnovnu i srednju skolu, nisu sedeli u istoj klupi, nisu nosili istu odecu i imali su razlicite drugare. Na fakultetu su se razdvojili, po sopstvenoj zelji. Svako je jedinstven i tako smo ih i vaspitali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA