GAVRILO PRINCIP UBIO FRANCA FERDINANDA ZBOG SENDVIČA? Novo otkriće ili manipulisanje istorijom?

Teško da je bilo koji Srbin u Bosni 1914. godine naručivao sendvič, pored "živih" ćevapa i bureka

  • 20

Deca u školama na Zapadu uče verziju istorije prema kojoj je atentat na Franca Ferdinanda bio puka slučajnost i na taj način ostaju bez ključnih saznanja o pravim uzrocima Prvog svetskog rata.

TAJNA SARAJEVSKOG ATENTATA: Franc Ferdinand svesno poslat Principu na nišan? (VIDEO)

Bila je to prekretnica 20. veka, događaj koji je pokrenuo lanac strašnih događaja - dva svetska rata, 80 miliona smrti, Oktobarsku revoluciju, uspon Hitlera, atomsku bombu itd. Međutim, svega toga možda ne bi bilo, bar se tako priča, da Gavrilo Princip nije odlučio da pojede sendvič - piše Kurir.

Ova priča predaje se u školama na Zapadu kao zvanična istorija. Ali odakle je ona potekla?

Atentat na Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine pokrenuo je konflikt Austrougarske sa Srbojom i njenim evropskim saveznicima, poznat pod nazivom Prvi svetski rat - to je opšte poznato, piše Newsweek.rs.

Međutim, postoji jedna verzija priče koja se u poslednje vreme sve više provlači po internetu, prema kojoj je pažnja sa važnosti ubistva austrougarskog prestolonaslednika skrenuta na jedan "epohalan" detalj - da Gavrilo Princip nije stao da pojede sendvič, ne bi se našao na pravom mestu i do ubistva Franca Ferdinanda ne bi ni došlo.

Foto: Telegraf,  Wikipedia/Gebruiker:Josh Foto: Telegraf, Wikipedia/Gebruiker:Josh

Ta verzija otprilike priča kako je, nakon neuspelog bombaškog napada Nedeljka Čabrinovića na automobil prestolonaslednika, Franc Ferdinand odlučio da poseti povređene vojnike, i tada je njegova kolona naletela na Principa koji je naoružan uživao u obroku u restoranu "Šiler".

Kada je Princip navodno video Ferdinanda, ostavio je najvažniji sendvič u istoriji do pola pojeden, izvadio je pištolj i ispalio dva metka.

Priča o Principovom sendviču danas se može naći svuda, iako se ovi detalji nigde ne pominju pre 2003. godine i proste sami po sebi ne zvuče verodostojno.

Teško da je bilo koji Srbin u Bosni 1914. godine naručivao sendvič, pored "živih" ćevapa i bureka. Osim toga, u istorijskim izvorima ne postoji informacija da je Princip uopšte bilo šta jeo pre atentata.

Originalni transkripti suđenja takođe ne pominju hranu. Princip je pred sudom rekao samo kako je bio u blizini Latinske ćuprije (današnji Principov most). Svedoci koji su bili sa Principom neposredno pre atentata takođe nisu pominjali nikakav obrok.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sava Savanovic prvi Srpski vampir

    7. novembar 2016 | 23:40

    Koga je briga sta uce na Zapadu. Jos par hodina i pisace da je jeo hod dog i pio koka kolu

  • Draškić

    8. novembar 2016 | 00:00

    A što je onda nosio pištolj sa sobom ako je krenuo da jede? Možda da upuca konobara ili ugostitelja ako mu se sendvič ne svidi? E u njih ni obraza ni pameti. Ma šta zna Amer šta su ćevapi i burek? Običnom čoveku na zapadu prodaju priču koja im odgovara. Ako im bude odgovaralo lagaće da je sendvič bio Mek Donaldsov i da je uz sendvič pijuckao Koka Kolu ili Viskić. Ili da bi ocrnili što više Srbiju možda će ispasti da su ga agenti iz Srbije prethodno napili. A i sastav "sendviča" će ispasti tada sumnjiv.

  • Jaaaaaa

    7. novembar 2016 | 23:38

    Atentat nije izvrsio Gavrilo.Njemu je podmetnuto,a ubistvo su izvrsili oni,kojima nije odgovarao Ferdinand.U tome je ucestvovala sama Austrougarska i Nemacka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA