TUŽILAŠTVO ODLUČUJE O OPTUŽNICI PROTIV DR BOJANIĆA: Radenkovom lekaru preti kazna do tri godine zatvora!

- Prikupili smo svu potrebnu dokumentaciju i izjave i sada sledi veštačenje. Nakon toga odlučićemo o optužnici - kaže Zoran Nestorović, tužilac u Loznici

  • 6

Doktor Dobrivoje Bojanić iz Loznice, protiv koga je Ministarstvo zdravlja podnelo krivičnu prijavu zbog smrti dečaka Radenka Nikodinovića, tereti se za krivično delo nesavesno pružanje lekarske pomoći (član 251), za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do tri godne. Osim krivične, protiv doktora Bojanića podneta je i prekršajna prijava zbog propusta u vođenju dokumentacije.

Krivična prijava protiv Radenkovog lekara iz Loznice

Preokret oko smrti malog Radenka: Otac izneo alarmantne podatke

Član 251 zakona predviđa da lekar koji pri pružanju lekarske pomoći primeni očigledno nepodobno sredstvo ili očigledno nepodoban način lečenja, ili ne primeni odgovarajuće higijenske mere ili uopšte očigledno nesavesno postupa i time prouzrokuje pogoršanje zdravstevnog stanja nekog lica, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine. Ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana učinjeno iz nehata, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

U Ministarstvu zdravlja za "Informer" kažu da su postupili po službenoj dužnosti.

Foto: Facebook/Milan Gamaro Nikodinovic Foto: Facebook/Milan Gamaro Nikodinovic

- Na osnovu spoljašnjeg stručnog nadzora koji je sproveden po nalogu našeg ministarstva i činjenice da su propusti u lečenju Radenka Nikodinovića bili očigledni, podneli smo krivičnu prijavu protiv odgovarajućeg lica, u ovom slučaju dr Dobrivoja Bojanića.

Dalju odluku treba da donese nadležno tužilaštvo u Loznici koje je potvrdilo da je dobilo krivičnu prijavu od Ministarstva zdravlja.

- To što smo dobili krivičnu prijavu ne menja mnogo u istrazi koju sprovodimo i koja tek treba da pokaže kakva je odgovornost doktora Bojanića i svih njegovih kolega koje su učestvovale u lečenju dečaka. Prikupili smo svu potrebnu dokumentaciju i izjave i sada sledi veštačenje. Nakon toga odlučićemo o optužnici - kaže za Informer Zoran Nestorović, tužilac u Loznici.

Foto: e-stock.us Foto: e-stock.us

I u Lekarskoj komori Srbije je pokrenut postupak protiv dr Dobrivoja Bojanića pred Sudom časti.

- Postupak je pokrenut, završava se sa prikupljanjem dokaza, rezultata veštačenja i izveštaja. Nakon toga ide iznošenje dokaza, njegovo pravo na odbranu i svedočenje. Posle toga nastupa sudsko veće, koje donosi konačnu odluku, ali čisto sumnjam da će se mnogo razlikovati od mišljenja tužilaštva u Loznici ili Ministarstva zdravlja - objašnjava direktor komore Milan Dinić.

Milan Nikodinović, otac pokojnog Radenka kaže da mu je drago što nadležni organi nisu odustali i što se slučaj brzo rešava.

- Da razjasnimo, moju tugu i bol ništa neće ublažiti, niti će vratiti mog sina. Ali bar znam da će Bojanić nakon presude biti iza rešetaka, gde mu je i mesto, i da neće više moći da leči ljude i ugrožava živote - kaže dečakov otac.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salee

    8. novembar 2016 | 07:51

    Zar je toliko vredan život ovog dećaka od 1. do 3. godine zatvora ili novćana kazna,sram vas bilo.

  • zoran

    8. novembar 2016 | 08:08

    Strašno kakva kazna,čovek ti ubije dete i ide da uziva u zatvoru.Srbijo kuda ideš

  • The Spatula

    8. novembar 2016 | 09:26

    Lakve su kazne, tako nas i lece. A nista im nisu ni plate bolje! Ali to ih ne opravdava da se tako ponasaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA