Šapčani naučili da programiraju u besplatnoj online školi E-Sova (FOTO)

Više od 60 Šapčana svih uzrasta juče je dobilo sertifikate za završenu školu programiranja na online platformi eSova, koju je pokrenuo i finansirao Grad Šabac.  Šabac je prvi grad u Srbiji koji je pokrenuo ovakav vid školovanja

  • 3

Od marta se prijavilo više od 1500 polaznika, njih 700 aktivno uči na platformi, a sertifikat će dobiti svako ko završi kurs.

Direktor kompanije eSova d.o.o. Boris Nikolic, zajedno sa Sofijom Poparom ispred kompanije CLEVER, njihovim partnerom u ovom poslu, nakon dodele sertifikata polaznicima,  organizovali su juče i radionice  za sve polaznike koji su završili kurs, sa ciljem da im pomognu da stečeno znanje primene u praksi i lakše pronađu posao.

Tokom jednogodišnje škole programiranja, koja je besplatna za sve Šapčane, polaznici uče osnove JavaScript-a, a na kraju kursa i da naprave svoju aplikaciju.

Foto: Promo Foto: Promo

Stečeno znanje će im omogućiti da budu konkurentniji u potrazi za najplaćenijim poslom u Srbiji, za koji se prognozira da će u naredne četiri godine nedostajati između 50  i 100 hiljada stručnjaka

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je nakon dodele sertifikata da je programiranje obavezno za školu u 21. veku, a da Šabac taj nedostatak nadoknađuje neformalnim obrazovanjem.

- Neformalno obrazovanje koje je Grad Šabac omogućio projektom eSova doveo je do toga da ćemo iz meseca u mesec imati nove mlade ljude koji su završili kurs. Oni treba da se zaposle, imaju dobru platu i ostanu u svom gradu. Nakon što je prvi ciklus projekta dao rezultate, imamo obavezu da nastavimo dalje. Praveći novi, treba da omogućimo da oni prerastu u ozbiljne programere i zarađuju od svog znanja. U Šapcu svako treba da zarađuje više, zato mi pravimo školu za 21. vek da bismo imali pristojno društvo u kom ljudi žive i zarađuju od svog rada i znanja, rekao je gradonačelnik Zelenović.

Foto: Promo Foto: Promo

Godišnje se u Srbiji za programe školuje samo 3700 mladih. Iako je programiranje najprofitabilnije zanimanje, kandidata sa ovim znanjem još uvek nema dovoljno.

Kompanija eSova d.o.o. je prva na ovim prostorima pokrenula ovakav projekat.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bizon

    8. novembar 2016 | 19:10

    I nesto pozitivno u ovoj Srbiji.

  • Dr.

    10. novembar 2016 | 11:49

    Trebalo bi se i ostali gradovi ugledati na Sabac, mnogi bi zeleli da se obuce na ovaj nacin jer nemaju druge prilike i nekog drugog nacina i treba pripremiti neki pisani i video program koji bi se mogao kupiti za ucenje kod kuce ...

  • Jagodinac

    8. novembar 2016 | 21:27

    pa na Internetu postoji gomila dzaba kurseva za programiranje. Pitanje je samo ko moze da priusti pristojan kompjuter i softver. A bez alata nema zanata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA