≫ 

U SRBIJI UVODE KAZNU ZA PRIČANJE VICEVA: Pazite šta ćete govoriti koleginicama ubuduće

Izmene Krivičnog zakonika donose nova krivična dela, a Telegraf ekskluzivno objavljuje neke od njih

  • 41

Vlada Srbije usvojila je danas izmene Krivičnog zakonika koji bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije, a kako Telegraf ekskluzivno saznaje ovaj dokument uvodi i nova krivična dela a jedno od njih - krivično delo polnog uznemiravanja kažnjavaće i osobe koje ženama pričaju masne viceve.

VLADA USVOJILA IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA: Značajno oštrije kazne za krijumčarenje migranata

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić otkriva za Telegraf da izmene ovog dokumenta, pored polnog uznemiravanja uvodi i krivično delo proganjanja, zatim genitalnog sakaćenja, prisilnog braka, osam novih krivičnih dela iz privrednog kriminala...

- U krivično delo polnog uznemiravanja spada, između istalog, na primer i pričanje masnih viceva koleginici na poslu, ali samo ako ona sama ne prihvata taj način komunikacije - kaže Ilić.

Maksimalna zaprećena kazna za polno uznemiravanje je 3 godine.

S tim u vezi pogrešno je tumačenje da devojci na ulici neće moći da se kaže da je lepa. Međutim, ukoliko ona jasno stavi do znanja da je ta vrsta komplimenta uznemirava, onda je to krivično delo.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

OPREZ, VELIKA PROMENA U ZAKONU: Kazna za posedovanje nelegalnog oružja je bila 6 meseci zatvora, od jeseni se SVE MENJA

Nov Krivični zakonik imaće i oštrije kazne za krijumčarenje migranata.

- Maksimalna zaprećena kazna za organizovano krijumčarenje podignuta je sa 12 na 15 godina zatvora, a pooštrene su i kazne za krijumčarenje i nelegalno posedovanje i nošenje oružja - navodi Ilić za Telegraf.

Uvodi se i krivično delo genitalnog sakaćenja, mada je to retkost kod naših građana. Međutim, usled igrantske krize kroz našu zemlju prolazi mnogo ljudi čije kulture podrazumevaju i genitalno sakaćenje.

- Uvodi se i zabrana prisilnog braka, i osam novih krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala, poput prevare u privredi i zloupotrebe poverenja u privredi. To će policiji i tužilaštvu olakšati borbu protiv ove vrste kriminala kroz brže procesuiranje ovakvih slučajeva - objašnjava naš sagovornik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Horus

    9. novembar 2016 | 19:04

    A ako zena prica masan vic muskarcu?

  • Groficaofica

    9. novembar 2016 | 19:07

    O boze.... to je bilo kaznjivo u doba Tita! Sada se ne kaznjava za silovanje,pedofiliju,saobracajke,maloletnicko nasilje i mnogo drugih bitnijih stvari ( koje iziskuju sto hitniju izmenu ili barem dopunu postojeceg zakona)a kaznjava se zatvorom pricanje viceva!? Ma ovo je sigurno neki vic,jer ne mogu da verujem kojim glupostima daju prioritet!

  • Anonymous

    9. novembar 2016 | 18:47

    Eto za sta se izdvajaju nase pare srpski narode, za ljude koji izglasavaju zakone o vicevima umesto o necemu konkretnom i bitnom po nasu drzavu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA