ŠTA KAD VAS NAPADNE ROJ PČELA: Samo bez panike, stavite led i med!

Ukoliko ste alergični na insekte, morate znati da sami sebi date terapiju. Ukoliko nemate alergiju, žaoku možete sastrugati s kože sami, a da smanjite otok koristite kocke leda i kapi meda

  • 1

Među najopasnijim insekima koji tokom letnjih meseci lete po srpskim gradovima svakako su pčele. Same ili u rojevima, opasnost koju nose je velika i često vrlo teška za izbegavanje. Ipak, Telegraf.rs vam donosi korisne savete kako da se ponašate pri "bliskom susretu" sa rojem pčela, kao i šta da radite ukoliko vas neka od njih ubode.

ŠTITITE LICE

Ukoliko ste tokom izleta, šetnje šumom, na plaži ili čak u centru Beograda, o čemu je Telegraf.rs već pisao, "sreli" roj pčela najvažnije je da zaštitite lice. Predsednik Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije inženjer Vlastimir Spasić objašnjava za naš portal da su otoci na licu najgori.

- Najbolje bi bilo ako vidite roj da bežite na drugu stranu, što dalje. Ako ipak, ne možete, obavezno sakrijte lice. Otoci koji mogu da nastanu na obrazima, kapcima, bradi, oni su najgori i najviše bole. A posebno na oči morate da obratite pažnju - kaže inženjer Spasić.

BEZ PANIKE

Kada štitite lice od roja letećih opasnosti, ne smete paničiti! Inženjer Spasić posebno upozorava da panikom samo možete razdražiti pčele.

-  Nikako, ali nikako ne mahati rukama pred rojem, jer se tako pčele još više razdražuju! Dakle, štitite lice, ali bez bilo kakve panike i mahanja rukama ipred lica, da biste oterali pčele. Nećete ih oterati, samo stvarate još veći rizik - apeluje inženjer Spasić.

OBUKA ZA ALERGIČNE

Pre nego što uopšte krenete na odredište na kom postoji opasnost od pojave pčela, morate proveriti da li ste alergični na neke insekte. Portparol beogradske Hitne pomoći Nada Macura objašnjava za Telegraf.rs da ljudi koji su alergični na pčele prolaze posebnu obuku.

- Osnovno je da osoba zna da li je alergična na ubod bilo kog insekta. Ako jeste, trebalo bi da bude obučena za postupanje u takvim situacijama. Oni koji su alergični treba kod sebe da imaju spremljenu terapiju u amplulama, za svaki slučaj. I treba da znaju kako da sami sebi daju terapiju - kaže Macura za naš portal.

NE PRITISKAJTE ŽAOKU

Ako vas je pčela ubola na izletu, moru, u vikendici ili na nekom sličnom mestu gde vam ambulanta nije blizu, žaoku možete izvaditi i sami. Ipak, inženjer Spasić upozorava na opasnost od otrova koji se u njoj nalazi.

- Jako je važno da je ne pritiskate, da ne biste ubrizgali otrov. Uzmite tupu stranu noža i sastružite je - objašnjava Spasić.

LEDOM I MEDOM PROTIV BOLA I OTOKA

Kada ste izvadili žaoku, možete pomoći sebi i smanjiti otok i bol. Inženjer Spasić savetuje da pored sebe imate kocke leda, ali i med.

- Kada izvadite žaoku, obavezno stavite hladne obloge ili kocku leda na bolno mesto. Dobro bi bilo, ako imate pri ruci, da na otok stavite i kap meda, zato što med i smanjuje otok i umanjuje bol - kaže Spasić.

Stavljanje leda na bolno mesto savetuje i Nada Macura.

- Ako se desi da pčela ubode nekoga ko je na izletištu, planini ili negde gde Dom zdravlja nije blizu, na mesto uboda treba staviti kocku leda i što pre se uputiti lekaru. Ako osoba nije alergična, javiće se bol i otok, ali je jako važno da se pacijenti ne uplaše preterano - objašnjava Macura.

(M. Stojanović)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pedja12

    19. jun 2012 | 23:40

    ''Ako se desi da pčela ubode nekoga ko je na izletištu, planini ili negde gde Dom zdravlja nije blizu, na mesto uboda treba staviti kocku leda i što pre se uputiti lekaru. Ako osoba nije alergična, javiće se bol i otok, ali je jako važno da se pacijenti ne uplaše preterano – objašnjava Macura.'' Pa gde da nadje kocku leda ako je na planini ili gde nema doma zdravlja u blizini???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA