UŽAS: Voz udario ugroženog crnog orla, najređu vrstu u Srbiji

Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Vojvodine u sredu je obavešten da se na železničkoj stanici u Bogojevu nalazi povređena krupna ptica, nakon čega se ispostavilo da je reč o crnom orlu

  • 8

Tim za spasavanje zaštićenih životinja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Vojvodine zbrinuo je crnog orla, koji pripada jednoj od najređih vrsta orlova u Evropi, nakon što ga je udario voz kod Bogojeva, a orintolog Zavoda upozorava da je potrebno osmisliti način da se ptice odvrate od boravka u blizini železničke infrastrukture.

ZEČEVI NA SUDU JER SU OGLODALI DUNJE: Vlasnik dobio odštetu od 740.000 dinara!

Tim je u sredu obavešten da se na železničkoj stanici u Bogojevu nalazi povređena krupna ptica, nakon čega se ispostavilo da je reč o teško povređenom crnom orlu (Aqulaclanga)

Po izjavama zaposlenih na železnici železnice, ptica je pronađena na pruzi pored same pomenute železničke stanice, a po povredama jasno je bilo da je stradala nakon sudara sa vozom, što je kasnije takođe potvrđeno, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Pticu su imobilisali i preneli u Prihvatilište za divlje životinje koje radi u okviru Zoo vrta na Paliću. Nažalost, kako kažu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, kosti njenog desnog krila bile su toliko izlomljene, da je jedina opcija za spasavanje životinje bila amputacija tog krila, što je i učinjeno. Ptica se nalazi u navedenom prihvatilištu, gde se oporavlja. Nakon lečenja biće zadržana u zoološkom vrtu, budući da nije sposobna za život u prirodi.

Foto: Saša Preradović Foto: Saša Preradović

KENGURI TERORIŠU SRBIJU? Napadaju ovce i krave, vade krompir i kukuruz

Marko Tucakov, ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, navodi da je crni orao najređa vrsta orla koja živi u Evropi, gde se nalazi i više od polovine njegovog areala.

- U Evropi se gnezdi samo na njenom severoistoku, u Baltičkim zemljama, Poljskoj i Belorusiji, evropskoj Rusiji i Ukrajini. Redovno se seli, a zimu evropske populacije provode u južnoj Evropi, na Bliskom istoku i delimično u srednjoj Africi. U Srbiji redovno prezimljava, no od jeseni do proleća ne uspevamo da zabeležimo više od 7 jedinki crnog orla, što ga čini našim najređim orlom - kaže Tucakov.

Foto -Ilustracija: Pixbay Foto -Ilustracija: Pixbay

TREBA DA ŽIVIMO KAO ORLOVI: Ono što oni rade garantuje SREĆAN ŽIVOT SVIMA

On dodaje da je mesto gde je ova ptica zamalo stradala vrlo blizu Dunava i Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje“, gde je ona najverovatnije boravila prethodnih dana, no ornitolozi ne isključuju ni mogućnost da je stajala baš pored pruge, na nekim od drvenih železničkih stubova.

- Iako su sudari sa vozovima u nekim zemljama veoma važan uzrok mortaliteta krupnih ptica grabljivica, kod nas to do sada nije bio slučaj. Iz tog razloga,zaštitarima prirode ostaje zadatak da osmisle način na koji se ptice mogu odvratiti od potrebe da borave na i u blizini železničke infrastrukture. Zbog svoje veličine i tromosti, njima je veoma teško izbeći sudar sa vozom - kaže Tucakov.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suncokret

    10. novembar 2016 | 11:02

    Mozda se orao samoubio zbog teske materijalne situacije i pritiska na poslu... A ako istrazni organi utvrde da je masinovodja prekoracio dozvoljenu brzinu treba ga naj ostrije osuditi jer je ubio ugrozenog orla... Uvidjaj je u toku a specijalno tuzilastvo ce utvrditi odgovornost....

  • Miodrag

    10. novembar 2016 | 11:12

    Pa šta ? Nek gleda gde leti

  • Veteran

    10. novembar 2016 | 10:39

    Užas, voz udario crnog orla?? Koliko je vama dobrooo!! Koliki pacijent treba da budeš da bi stavio ovakav naslov? Verovatno je bezobrazni mašinovođa skrenuo voz sa pruge i vijao orla po livadama i dolovima dok ga nije udario. Odmah da se utvrdi odgovornost 1. Mašinoviđe 2. Pomoćnika mašinovođe 3. Dežurnog konduktera i 4. Skretničara koji nije plagovremeno spustio rampu i zaustavio voz!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA