KRENULA KLIZIŠTA: Južna i Zapadna Morava u porastu, i Sava preti da se izlije

Zbog jakih padavina u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori raste Sava, a jedino će kod Šapca biti dostignuta granica redovne odbrane od poplava

  • 0

Stanje u poplavljenim područjima se smiruje, ali je i dalje na snazi vanredna situacija u Prokuplju i Sjenici. U kruševačkom kraju pokrenula su se stara klizišta od kojih su najveća u Pasjaku i Bovnu, koja su sanirana pre samo mesec dana. Oštećen je i deo novog puta između ta dva sela, a naredna tri dana očekuje se i porast vodostoja na Savi.

PRVA ŽRTVA POPLAVA U SRBIJI: Udavila se starica u Bujanovcu

U Parunovcu su bujični potoci ugrozili pet domaćinstava. U Kaoniku Ribarska reka se povukla se u korito. U porastu je vodostaj Južne Morave i trenutno je blizu granice redovne odbrane od poplava.

Zapadna Morava je u porastu, dok vodostaj Rasine varira zbog bujičnih voda, ali ne preti opasnost od poplava.

U Srbiji je ukupno ugroženo 237 domaćinstava, a evakuisano je 45, podaci su sektora za vanredne situacije.

Na većini vodotokova u Srbiji došlo je do smirivanja hidrološke situacije, a u naredna tri dana se očekuje veći porast vodostaja na Savi zbog jakih padavina u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, izjavio je danas hidrolog Dejan Vladiković.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto-ilustracija: Tanjug/Rade Prelić

On je rekao da će vodostaj na Savi beležiti veći porast u naredna tri dana, te da će jedino kod Šapca biti dostignuta granica redovne odbrane od poplava.

- Trenutno su veći porasti vodostaja na celom toku Velike Morave, donjem toku Toplice i na Južnoj Moravi - rekao je on i dodao da na Velikoj Moravi neće biti nikavih većih izlivanja.

Prema njegovim rečima, manji porasti su u ovom trenutku u donjem toku Zapadne Morave i u donjem toku Kolubare.

Vladiković kaže da se u noći između petka i subote očekuju manje količine kiše u nižim predelima, a u višim se očekuju susnežica i sneg.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA